Witte steenkool voor Bronkhorst

Binnenkort drijft er een vreemde ponton in de IJssel. Onder die ponton hangt een watermolen die energie gaat opwekken. Het is één van de maatregelen

Binnenkort drijft er een vreemde ponton in de IJssel. Onder die ponton hangt een watermolen die energie gaat opwekken. Het is één van de maatregelen om het historische stadje Bronkhorst energieneutraal te maken.


Met innovatieve maatregelen kan het historische stadje Bronkhorst zelf energie opwekken. Maar hoe doe je dat als je niets aan de panden mag veranderen vanwege het historische karakter? Rob Barnhoorn, projectleider van Stichting KIEN geeft uitleg.


Creatieve oplossingen

“Bronkhorst is een prachtig, historisch stadje. De 60 huizen zijn zo karakteristiek, daar mag je geen zonnepanelen op zetten”, vertelt Rob Barnhoorn. “Daarom hebben we studenten Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven gevraagd om alternatieven te bedenken.”


Witte steenkool

De studenten zijn daar goed in geslaagd. Doordat Bronkhorst pal aan de IJssel ligt, kwam waterenergie, witte steenkool dus, als kanshebber boven drijven.


“Nou stroomt de IJssel voor Hollandse begrippen wel aardig”, vervolgt Barnhoorn, “maar de rivier geeft natuurlijk niet de kracht die je kent van de grote stuwmeren met enorme turbines. Toch verwachten we een redelijke energiebijdrage van deze watermolen, omdat die juist al bij lage stroomsnelheid energie kan opwekken.”


De ORYON watermolen  is bevestigd onder een ponton en bevindt zich volledig onder water. Voordeel daarvan is dat hij makkelijk verplaatsbaar is en het landschapsbeeld nauwelijks verstoort. De molens drijven de nieuwste generatie permanent magneet generatoren aan, waarbij een stroming  van 1 meter per seconde al genoeg is om energie op te wekken.


Lokale ondernemers realiseren het

De watermolen is een vinding van de plaatselijke ondernemers Pasman en Ory. Dat past helemaal in het nevendoel van dergelijke uitgeKIENde projecten: lokale ondernemers werken samen en realiseren de plannen, zodat duurzaamheid ook in de bedrijfsvoering gegarandeerd is.


Staldaken bieden uitkomst

Naar verwachting zal de watermolen een leuke bijdrage leveren aan de energie voor Bronkhorst. Toch blijft  zonne-energie  welkom. Maar waar kunnen de panelen komen? “In de omgeving van het stadje zijn grote stallen”, vervolgt Barnhoorn. “De daken zijn prima geschikt voor zonnepanelen.”


Energieroute in de maak

De projecten van KIEN zijn in alle opzichten bedoeld als gangmakers. Om plaatselijke instanties, burgers en bedrijven te stimuleren zelf aan de slag te gaan. Maar ook om de rest van Nederland te laten zien wat er mogelijk is en hoe je dat realiseert. Bronkhorst is daarvoor uitermate geschikt, want er komen nogal wat toeristen.


“Als de plannen in Bronkhorst eenmaal zijn uitgevoerd, komt er een energieroute langs alle voorzieningen. Bij de locaties komen zonnebanken.  Dat zijn banken met zonnecellen voor audio-, video- en internetvoorzieningen waarmee de bezoekers uitleg krijgen over de energietoepassingen.”


Zo zet KIEN met onderzoek en projectbegeleiding de innovaties in gang. Vervolgens nemen gemeenten, bewoners en bedrijven het stokje gezamenlijk over.