Warmtepomp zorgt voor een vorstvrije kerk

In Enspijk is de Protestantse Gemeente Deil-Enspijk begonnen met de verbouw van de voormalige kosterwoning naast de kerk.

Kosterwoning Enspijk


In Enspijk is de Protestantse Gemeente Deil-Enspijk begonnen met de verbouw van de voormalige kosterwoning naast de kerk. In het bestaande gebouw worden drie zelfstandige woningen een ontmoetingsruimte gerealiseerd.


Stichting KIEN heeft een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van het complex door het subsidiëren van een technische studie naar de mogelijkheden van een warmtepomp installatie.


Het onderzoek wijst uit dat de toepassing van een warmtepomp-installatie niet alleen zorgt voor de verwarming van de woningen maar ook de kerk op een constante temperatuur kan houden. Dit heeft als groot voordeel dat het kerkgebouw in de winter vorstvrij blijft en bovendien voor gebruik snel op een comfortabele temperatuur kan worden gebracht. Een analyse van de kosten heeft aangetoond dat daardoor maar liefst 35% kan worden bespaard op de uitgaven voor verwarming.Kosterwoning_bouwbord    Bouwbord Enspijk kosterwoning