Vragenbankkwestie: Creatief met beeldbuis

Tijdens de Dutch Design Week in 2014 volgden architecten Matty Christensen en Bert Staal een glasworkshop van Matt Durran. “Toen we naderhand op zoek gingen naar materiaal, dachten we aan de beeldbuis van een ‘ouderwetse’ televisie. Daar zit natuurlijk een lel van een glasplaat in. Groot, dik en zwaar. We vroegen ons wel af wat er in en op dat glas zit als je die ontdoet van kast en conus”, aldus Bert Staal. Dat werd een vraag voor de Vragenbank van Stichting KIEN.
Case Vragenbank

Onderwerp: decompositie beeldbuizen

Indiener: Bert Staal, buro Staal/Christensen

Resultaat: Vraag beantwoord


 


Tijdens de Dutch Design Week in 2014 volgden architecten Matty Christensen en Bert Staal een glasworkshop van Matt Durran. “Dat is een heel interessante en beetje tegendraadse Engelse kunstenaar. Hij liet ons zien wat je allemaal kunt doen met glas. Nu heb je glas en glas. Toen we naderhand op zoek gingen naar materiaal, dachten we aan de beeldbuis van een ‘ouderwetse’ televisie. Daar zit natuurlijk een lel van een glasplaat in. Groot, dik en zwaar. We vroegen ons wel af wat er in en op dat glas zit als je die ontdoet van kast en conus”, aldus Bert Staal. Dat werd een vraag voor de Vragenbank van Stichting KIEN.


Bert Staal vormt met zijn partner Matty Christensen Buro Staal / Christensen, een succesvol  en prijswinnend Eindhovens ontwerpbureau voor architectuur, grootschalige interieurs en objecten. Na de workshop gingen ze alvast aan de slag met de beeldbuizen. Ze haalden vier televisies op en sloopten alles eraf tot ze alleen de dikke glasplaat van de beeldbuis overhielden. Bert Staal: “Gaandeweg vroegen we ons wel af: wat zit er eigenlijk in aan chemische middelen of andere materialen? En: hoe ongezond of vervuilend is het om de beeldbuis te demonteren?”


De weg naar de Vragenbank

Staal heeft aan de TU in Eindhoven gestudeerd en wist mede daardoor de weg naar de Vragenbank van Stichting KIEN vrij eenvoudig te vinden. Hij liet onderzoeken welke stoffen er vrijkomen bij de recycling van beeldbuisglas, of die schadelijk zijn en of er een manier is om die stoffen op te vangen en af te voeren. Maarten van Rossem (26), vanaf 2012 tot 2015 actief voor de Vragenbank en TU/e SURE Innovation en inmiddels afgestudeerd (Electrical Engineering) ging aan de slag met de vraag.


Decompositie is niet ongevaarlijk

Zijn onderzoek toonde aan dat decompositie van beeldbuizen zeker mogelijk is, maar dat het niet ongevaarlijk is. Maarten: “Ik heb onderzoek gedaan op internet en via mijn netwerk bij de TU. Op verschillende plekken worden beeldbuizen uit elkaar gehaald. Je moet met een aantal zaken rekening houden: zo is de beeldbuis vacuüm, dus die kan imploderen. Verder wordt een loodachtige coating gebruikt. Allebei houden een gezondheidsrisico in, zeker als je het gaat verhitten. Mijn advies aan Bert was dan ook om beschermende maatregelen te nemen als hij met de beeldbuizen aan de slag zou gaan.”


Prachtige schittering en dieptewerking

“We zagen en zien bijzondere mogelijkheden met het beeldbuisglas”, zegt Bert Staal. “Het dikke frontglas heeft een prachtige schittering en dieptewerking. Daar zijn mooie toepassingen mee te realiseren in interieurdesign. Als architectenbureau zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om materialen te hergebruiken.” Toch is het er nog niet van gekomen, mede vanwege de geadviseerde voorzichtigheid. Bert: “Maar dat betekent niet dat het ook niet gaat gebeuren. Zo groot is het risico nu ook weer niet. De beeldbuis blijft in ieder geval in ons achterhoofd zitten als materiaal. En dat komt heus in een object of interieur nog wel van pas.”


In het kader van het beeldbuisproject werd een maquette van (een interpretatie van) Manhattan gemaakt, waarbij het beeldschermglas als een misty cloud over de wolkenkrabbers hangt. Foto's hieronder, van links naar rechts en van boven naar beneden:


  • Matt Durran met Matty Christensen bezig in de oven
  • Maquette overgoten met vuurvaste gips
  • Beeldbuis op maquette geplaatst voor het smelten
  • Resultaat na het smelten
  • Clouds over Manhattan streetview
  • Clouds over Manhattan top view
  • Clouds over Manhattan detail
  • De beeldbuizen alvorens ze werden ontmanteld


 


            

Stichting KIEN biedt u in samenwerking met TU/e SURE Innovation de mogelijkheid tegen lage kosten een vraag of idee te laten onderzoeken bij de Vragenbank. TU/e SURE Innovation vertegenwoordigt high potential studenten in hun masterfase en koppelt  die en hun team en netwerk aan uw ondernemersvraag. Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem contact op met Stichting KIEN.