Vakgroep Beveiliging UNETO-VNI wordt enthousiast van KIEN

De Vakgroep Beveiliging van ondernemersorganisatie UNETO-VNI organiseerde samen met Stichting KIEN op 20 januari een kijk- en praatbijeenkomst over de toekomst van de beveiligingsbranche. Ook Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), SURE Innovation en DITSS sloten zich hierbij aan. “Onze vakgroep moet immers innoveren, zoveel is duidelijk”, zegt voorzitter Fred van Poelgeest van de Vakgroep Beveiliging.

Innovatie is nodig voor behoud van de branche


De Vakgroep Beveiliging van ondernemersorganisatie UNETO-VNI organiseerde samen met Stichting KIEN op 20 januari een kijk- en praatbijeenkomst over de toekomst van de beveiligingsbranche. Ook Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), SURE Innovation en DITSS sloten zich hierbij aan. “Onze vakgroep moet immers innoveren, zoveel is duidelijk”, zegt voorzitter Fred van Poelgeest van de Vakgroep Beveiliging. Hij hoopt dat de kennismaking met Stichting KIEN op korte termijn een passend vervolg krijgt.


Prikkelrijke bijeenkomst smaakt naar meer

Tijdens de middag in Eindhoven nam het bestuur van de vakgroep kennis van de laatste ontwikkelingen op gebied van elektronische beveiliging. “We kregen een overdaad aan impressies te verwerken van waar innovatieve bedrijven en mensen mee bezig zijn. Dat was geweldig”, kijkt Van Poelgeest terug. “Ik vond het zeer interessant om te zien hoe zaken onderzocht worden en met welke innovatieve technieken er gewerkt wordt. Vooral opvallend vond ik hoe klein en mateloos vernuftig onderdelen kunnen zijn. Als je een middag gaat kijken naar de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden, dan zijn die eindeloos.”


Na afloop van de bijeenkomst heeft Van Poelgeest aan het bestuur van Stichting KIEN gevraagd op de volgende ledenvergadering van de vakgroep meer over aanwezige kennis en kunde binnen de stichting te vertellen. “Ook heb ik afgesproken dat ik met KIEN een middag voor onze leden en experts ga organiseren om te praten over de toekomst van de techniek en de mogelijkheden die de stichting daarvoor kan bieden.”


‘Innovatie is voor ons van levensbelang’

De voorzitter van de Vakgroep Beveiliging maakt zich zorgen over de gezondheid van de branche op langere termijn: “Ondernemers zijn in de waan van de dag heel druk bezig met hun bedrijf en maar een enkeling heeft tijd om na te denken over hoe hun business er in 2025 uitziet, terwijl het juist zo belangrijk is de leden bij elkaar te brengen. Innovatie is immers het behoud is van de branche. We kunnen niet met bekabelde installaties blijven werken; we moeten in termen van draadloos gaan denken en slimmer van ICT gebruikmaken. We móeten vernieuwen, anders maakt de ICT-branche ons werk irrelevant. Met nieuwe technieken kunnen we onze business veiligstellen.”


Ook voor andere vakgroepen zou KIEN veel kunnen betekenen, meent Van Poelgeest. Als voorbeeld noemt hij daarbij Vakgroep DO-IT (Domotica IT). “Het werk van de stichting kan een stimulans zijn voor innovatie op verschillende vlakken”, merkt hij op. “Maar dan zal KIEN  wel meer bekendheid binnen de vakgroepen van UNETO-VNI moeten verkrijgen. Daar ligt nog een schone taak voor hen weggelegd.”