Terug naar een staat van verwondering

Volgens onderzoek zijn we het creatiefst wanneer we vijf jaar oud zijn. we stellen de hele dag vragen en verwonderen ons om de kleinste dingen.

Volgens onderzoek zijn we het creatiefst wanneer we vijf jaar oud zijn. we stellen de hele dag vragen en verwonderen ons om de kleinste dingen. Als we zes zijn leren we ons steeds meer aan te passen aan onze omgeving en gaan we op zoek naar een ‘veilig hokje’. We willen passen in het plaatje dat wij bestempelen als de maatschappij en willen door anderen normaal gevonden worden. Op ons zevende levensjaar verwonderen we ons steeds minder over onze omgeving en wanneer we acht zijn, is onze creativiteit gehalveerd.


Dat terwijl verwondering en creativiteit dé succesfactoren voor innovatie zijn. Om een stap dichter bij innovatie te komen, kan de ondernemer het best een stap terug in de tijd doen. De gemiddelde ondernemer is het biologische stadium van verwondering namelijk al wat jaren voorbij. Ik wil namens stichting KIEN met ondernemers graag terug naar een tijd waarin verwondering en creativiteit centraal staan. Daar ontstaan innovatieve ideeën, die zullen leiden naar vernieuwende technologieën en technieken.


Ik denk dat wanneer wij buiten ons vertrouwde opgelegde ‘hokje’ treden en we ons weer leren te verwonderen over de kleinste dingen, we de mooiste technologieën kunnen creëren. Om dit te bereiken zullen we weer met kinderogen naar de wereld moeten leren kijken. Volwassenen kunnen nog zoveel leren van de creativiteit en onbegrensdheid van kinderen. Daar ligt volgens mij een groot deel van de succesformule van innovatie.


Voor nu wil ik jou vragen vandaag eens buiten je vertrouwde, gekaderde hokje te treden. Doorbreek vandaag eens jouw routine. Onderzoek, vraag, struikel, maak fouten en krabbel op. Probeer deze dag eens niet alles voor lief te nemen, maar vraag je eens af waarom zaken zo gaan zoals ze gaan en of het niet beter kan. Sta vandaag eens wat langer stil bij alles. Innovatie begint namelijk altijd met een nieuw idee.


Laatst zag ik de film: ‘Doen is de beste manier van denken’. Deze triggerde mij onder meer om deze blog te schrijven.