Stichting KIEN werkt samen met ABB Benelux aan project 0-energie omgeving

Stichting KIEN en ABB Benelux slaan de handen ineen en gaan samenwerken binnen het project 0-energie. Binnen dit project realiseert KIEN samen met haar partners verschillende 0-energie omgevingen. .

Stichting KIEN en ABB Benelux slaan de handen ineen en gaan samenwerken binnen het project 0-energie. Binnen dit project realiseert KIEN samen met haar partners verschillende 0-energie omgevingen. Hierbij kan gedacht worden aan een wijk, gemeente of tunnel, die in staat is om zelf te voorzien in de benodigde energie. ABB wil mensen beschikbaar stellen om hun kennis proactief in te zetten binnen deze projecten.


Volgens Erik Karsemakers, general manager bij ABB, is de installatiemarkt nu uitdagender dan ooit en is een goede samenwerking met meerdere partijen dan ook van groot belang. ‘We staan aan de vooravond van grote technologische veranderingen in de branche en willen deze als fabrikant samen met installateurs aanvliegen. KIEN brengt deze partijen samen en voldoet daarmee aan onze behoefte. Daarnaast heeft KIEN goede initiatieven op de gebieden van duurzaamheid, comfort en veiligheid, die naadloos bij ons gedachtengoed aansluiten. Daarom willen wij graag deel uitmaken van de innovatiereis van KIEN’, aldus Erik Karsemakers.


Volgens Adrie van Duijne, directeur van KIEN, kunnen hele wijken opnieuw worden ingericht volgens een 0-energie omgeving. ‘Fabrikanten, zoals ABB, kunnen met hun nieuwe technologieën veel voor deze herinrichting betekenen. Van belang is daarbij wel dat fabrikanten in gesprek gaan met opdrachtgevers en installateurs. Dit om samen af te stemmen wat de verwachtingen en mogelijkheden op het gebied van deze nieuwe technologieën zijn.  Om dit te realiseren, organiseren wij verschillende rondetafelgesprekken met deze partijen. ABB nam deel aan onze laatste rondetafelsessie over de ontwikkelingen rondom smart grids. Zij brachten toen veel nuttige kennis in. Wij kijken dan ook erg uit naar de verdere kennisdeling die deze samenwerking met zich mee zal brengen’, aldus Van Duijne.