Sneak preview – het verhaal van de sprekers – Masterclass Kick-Off Innovatietafel Licht & Gezondheid

Dinsdag 30 januari is het zover! De Masterclass Kick-off Innovatietafel Licht & Gezondheid! We verdiepen ons in deze masterclass in de mogelijkheden van adaptieve verlichting voor de verhoging van ons welzijn en de vermindering van stress. Lees hier een sneak preview over de vijf experts die aanwezig zijn bij deze Masterclass!

Het effect van licht op gezondheid is een onderwerp dat in de afgelopen jaren veel is bestudeerd. Recent onderzoek toont aan dat licht invloed heeft op onze biologische klok en daarmee op het slaap/waakritme, onze stemming en onze kwaliteit van werken en leven! Hier liggen kansen voor ziekenhuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten, de geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuizen. KIEN Innovatiemeesters zou KIEN Innovatiemeesters niet zijn om vijf innovatieve experts te vragen hun verhaal toe te lichten over de mogelijkheden van verlichting voor de verhoging van ons welzijn en de vermindering van stress. Lees hieronder een sneak preview:


Ir. Mariëlle Aarts, Universitair Docent (UD) aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Verlichting voor zorgprofessionals

Ir. Mariëlle Aarts is al ruim 25 jaar werkzaam op het gebied van licht, waarvan de laatste 15 jaar als Universitair Docent (UD) aan de TU/e. Bovendien is ze voorzitter van de Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG) en betrokken bij het Intelligent Lighting Institute (ILI).

In deze presentatie wordt de invloed van licht op zorgprofessionals en de gevolgen hiervan op het helingsproces van patiënten toegelicht.


Dr. Marjolein van der Zwaag, Scientist bij Philips Lighting Research
Inzichten in het gebruik van verlichting voor het welbevinden vanuit de praktijk.

Dr. Marjolein van der Zwaag heeft een MSc (Kunstmatige Intelligentie, 2008) en PhD (Cognitieve toegepaste psychologie, 2012). Vanaf 2012 heeft ze zich bij Philips Lighting Research gespecialiseerd in innovatieve verlichting oplossingen ter bevordering van helende omgevingen in de mentale gezondheidszorg.

De presentatie richt zich op het verkrijgen van inzichten in behoeftes voor het welbevinden en de definitie van deze mens gerichte verlichting oplossingen. Daarnaast wordt het belang van co-creatie en onderzoek met samenwerkingen aangestipt.


Dr. Mathias Funk, Assistant Professor, Industrial Design, TU/e
The PSV MindRoom: showcasing design research and innovation in the wild.

Dr. Mathias Funk is Assistant Professor in the Designed Intelligence group in the Department of Industrial Design, Eindhoven University of Technology. He is also the co-founder of UXsuite, a high-tech spin-off from Eindhoven University of Technology.

He will take you on a journey from early biofeedback design research to a real-life prototype, installed and tested at PSV. The MindRoom is a modern training concept that focuses on the mind of athletes, in particular stress. It consists of sensors, computers and lots of ambient light and sounds.


Nicole Weelen, GZ-psycholoog i.o.t. Klinisch Psycholoog bij GGzE
Het effect van een dynamisch lichtscenario op de mate van arousal bij (forensische) psychiatrische patiënten.

Nicole Weelen is werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch psycholoog binnen De Woenselse Poort (GGzE). Naast uitvoerend psycholoog en diagnosticus in zowel klinische als ambulante settings heeft ze ook ervaring als inhoudelijk leidinggevende in de verslavingszorg.

In deze presentatie wordt er gekeken of er een relatie is tussen (dynamisch) licht en arousal en of er mogelijkheden zijn om de arousal van (forensische) psychiatrische patiënten te verminderen.


Ellen van Lieshout, GZ-psycholoog i.o.t. Specialist (GioS) en PhD Student (GGzE)
Biodynamisch licht en dementie: de impact van biodynamisch licht op slaap en psychische problemen bij mensen met dementie en hun mantelzorgers

Ellen van Lieshout is werkzaam geweest binnen de forensische psychiatrie, verstandelijk gehandicaptenzorg, kinder-, jeugd-, volwassenen- en ouderenpsychiatrie. Sinds 2014 werkt ze binnen de GGzE als GZ-psycholoog in opleiding tot Specialist (GioS).

Deelt in haar presentatie de bevindingen en praktische lessen die geleerd zijn vanuit de eerste studie binnen een klinische psychiatrische afdeling binnen de GGzE. Bovendien neemt ze deelnemers mee in de opzet van haar vervolgonderzoek.