Samen op naar een bevlogen 2014!

In de donkere dagen voor kerst en in tijden van crisis wil men de zaken nog weleens pessimistisch bekijken. Zo ook in de e-installatiebranche. Door de

In de donkere dagen voor kerst en in tijden van crisis wil men de zaken nog weleens pessimistisch bekijken. Zo ook in de e-installatiebranche. Door de economische crisis is de branche hard geraakt en heeft het zelfvertrouwen van ondernemers en werknemers een flinke deuk opgelopen. Klantvragen liepen terug en werknemers vreesden voor hun baan. Als ondernemer is het dan ook verleidelijk om bij de pakken neer te gaan zitten. Roerige tijden als deze vragen echter om actie en actie vraagt om bevlogen leiderschap.


Om ons heen wordt volop gesproken over ‘de 0-energie omgeving’ en duurzame initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Nieuwe kansen liggen, juist nu, voor het oprapen in de e-installatiebranche. De ondernemer staat midden in deze veranderende maatschappij en is dé aangesproken persoon om een stip op de horizon te zetten. Hij kan bijdragen aan een 0-energie toekomst.


Ik probeer ondernemers door middel van de KIEN innovatiereis geregeld mee te nemen in dit bevlogen leiderschap. Waar ondernemers deze reis nu nog vaak als reiziger doorlopen, zal de bevlogen ondernemer deze reis straks als vanzelf als reisleider gaan begeleiden. Wanneer een ondernemer de toekomst bevlogen en enthousiast tegemoet treedt, trekt hij hier zijn werknemers vanzelf in mee. Bevlogen leiderschap zal dan ook resulteren in het oppakken en realiseren van nieuwe kansen.


Een goed voorbeeld van een bevlogen ondernemer die inmiddels als reisleider de innovatiereis bewandelt is Jacob Brobbel, directeur van Hollander Elektrotechniek Apeldoorn. Hij bracht verschillende partijen bijeen om ruim 10ha binnenstedelijk verlaten industrieterrein te verduurzamen. Hierbij hanteert hij een aanpak die de KIEN innovatiereis typeert: de bottum-up methode. Deze aanpak wil nog wel eens botsen met denkpatronen uit de oude economie. Door zijn bevlogenheid heeft Brobbel echter veel enthousiaste mensen om hem heen verzameld. Inmiddels is een echte bottom-up beweging op gang gebracht waarbij burgers, maatschappelijke instellingen, onderwijs en bedrijven zich samen inzetten voor de verduurzaming van dit terrein.


Ondernemers van Nederland, treed uit die winterdip en zet jullie schouders eronder. Grijp die nieuwe kans. Samen gaan we op naar een bevlogen 2014!