PV-hype biedt kans op duurzame klantrelaties via ESCo’s

De run op zonnepanelen is momenteel enorm. Hele straten en wijken bundelen hun inkoopkracht om vooral goedkope exemplaren uit China te halen. Daar is op zich niks mis mee. Totdat handige Harry uit de wijk ‘die dingen er wel even op zet’. Maar u weet: om problemen te voorkomen, is deugdelijke montage en goed onderhoud noodzakelijk. Overtuig klanten daarvan. Dankzij de ESCO-constructie kost ze dat bovendien geen cent extra. Koos Kerstholt, Themacoördinator 0-energieomgeving bij Stichting KIEN, geeft uitleg.


De run op zonnepanelen is momenteel enorm. Hele straten en wijken bundelen hun inkoopkracht om vooral goedkope exemplaren uit China te halen. Daar is op zich niks mis mee. Totdat handige Harry uit de wijk ‘die dingen er wel even op zet’. Maar u weet: om problemen te voorkomen, is deugdelijke montage en goed onderhoud noodzakelijk. Overtuig klanten daarvan. Dankzij de ESCO-constructie kost ze dat bovendien geen cent extra. Koos Kerstholt, Themacoördinator 0-energieomgeving bij Stichting KIEN, geeft uitleg.


Een subsidie van 650 euro per dak, ruimere salderingsmogelijkheden (vergoeding voor terug leveren aan het net), werken aan duurzaamheid en natuurlijk besparen op energiekosten, maken de aanschaf van zonnepanelen nu wel heel aantrekkelijk. Inmiddels weten consumenten zelf de weg naar China voor goedkope panelen te vinden.


Verkeerde bezuiniging

“Dat is helemaal niet erg”, vindt Koos Kerstholt, projectleider KIEN. “Het is natuurlijk uitstekend dat mensen willen werken aan duurzame energie. Er zijn inmiddels goede vergelijkingssites voor PV-panelen. Daarmee kan een klant verschillende leveranciers van PV-panelen goed naast elkaar zetten en een gefundeerde keuze maken.”


Maar de montage en het onderhoud, dat is nogal eens een probleem. Want daar wordt vaak niet aan gedacht.


“Op het laatste moment is er altijd wel een handige doe-het-zelver die de paneeltjes even zal plaatsen. Of een e-installateur krijgt de gelegenheid. Maar, die moet ook goedkoop werk leveren. Want het zijn bijvoorbeeld wel 50 panelen, dus hoe hoog wordt de korting? Onderhoud komt vaak al helemaal niet ter sprake.”


Verkeerde bezuiniging vindt Kerstholt dat. Maar tegelijkertijd is het dé kans voor de e-installateur om zijn vakmanschap te tonen en klanten te overtuigen dat het beter kan. Terwijl dat geen cent meer hoeft te kosten.


Zonnepanelen op basis van ESCo

“Als branche moeten we niet toestaan dat er panelen gemonteerd worden zonder rekening te houden met stormbestendigheid, bliksembeveiliging, isolatie en onderhoud, om maar wat te noemen. En als klanten aanhikken tegen de investering voor kwaliteit, dan hebben we nu een ijzersterke troef in handen: de ESCo.”


ESCo (Energy Service Companies) is een financieringsvorm waarbij de investering in de PV-panelen en  de kosten voor installatie, beheer en onderhoud gefinancierd wordt met de uiteindelijke besparing op de energiekosten. Met andere woorden: als installateur schiet u ook de kosten van deugdelijke montage en onderhoud voor. De investering krijgt u terug, doordat u de opbrengst van de energiebesparing (tijdelijk) deelt met de opdrachtgever. De opdrachtgever hoeft dus niet extra te investeren voor de kwaliteit in montage en onderhoud.


Duurzame klantrelatie

“Met een ESCo-constructie voor zonnepanelen is de opdrachtgever verzekerd van topkwaliteit. Ook in de montage en het onderhoud. Hij behoudt het volledige energierendement, want ook dat is in een prestatiecontract bij de ESCo vastgelegd. Alleen het financieel rendement komt iets later. Maar dan zijn kwaliteit en levensduur wel gegarandeerd.”


Zo snijdt het mes aan 2 kanten: de klant heeft meer kwaliteit voor hetzelfde geld en de installateur kan deugdelijk werk leveren over een langere termijn tegen een reële vergoeding. Dat is de basis voor een duurzame klantrelatie.


Kennis vereist, KIEN helpt

Bij een ESCo denkt men vaak aan complexe energie- of duurzaamheidsprojecten door  samenwerkingsverbanden met flinke investeringen en voorfinanciering. Natuurlijk zijn ESCo’s vooral bedoeld om dit soort grote projecten van de grond te krijgen. Maar klein beginnen met zonnepanelen kan helemaal geen kwaad. Want deze financieringsvorm werkt ook daarbij uitstekend.


Kerstholt: “Als installateurs eenmaal de kennis en ervaring hebben opgedaan met ESCo’s in dergelijke  kleinere projecten als de zonnepanelen, dan is de stap naar complexere projecten niet zo groot meer. 


Het is belangrijk dat installateurs kennisnemen van deze mogelijkheden om hun business ook op langere termijn te stimuleren. Ze kunnen natuurlijk direct op de installatievraag inspelen en tegen bodemprijs bijvoorbeeld die 50 panelen plaatsen. Maar dat is korte termijn denken. We helpen de installateurs om ook op langere termijn in business te blijven. En dan zijn modellen zoals ESCo noodzakelijk. Daar helpen we de installateurs graag bij.”


Handig boekje

Regelmatig organiseert KIEN bijeenkomsten over bijvoorbeeld het financieringsmodel ESCo. Hou daarvoor de agenda en berichtgeving op deze site in de gaten.


Wilt u direct al meer weten over de toepassing van ESCo, bijvoorbeeld bij zonnepanelen?

KIEN heeft een handig boekje uitgegeven over deze financieringsvorm. U leest daarin wat het is, wat het u oplevert en hoe u het aanpakt. U kunt een pdf van het boekje gratis aanvragen.Wilt u direct al meer weten? Neem dan even contact op.