Datacenters: data via licht

Mailen, appen, films kijken, bellen: voor steeds meer zaken wordt internet gebruikt. De datastromen wereldwijd groeien exponentieel waardoor de Nederlandse digitale infrastructuur tegen haar grenzen aanloopt. Het gevolg: het energieverbruik blijft stijgen… Hoe zorgen we er samen voor dat de prestaties van de digitale infrastructuur toenemen en het energieverbruik vermindert? De oplossing: het inzetten van data via licht genaamd fotonica!

De Frisse School – LiFi

Volgens het Ministerie van VROM blijkt dat het binnenmilieu in circa 80% van de schoolgebouwen kwalitatief onder de maat is (dit geldt ook voor nieuwe gebouwen). Dit terwijl een betere kwaliteit leidt tot betere schoolprestaties. Eén van de onderdelen hierbij is een optimale ICT/data-omgeving, waarbij leerstof voor iedereen en altijd (draadloos) beschikbaar is. Samen met het programma Frisse Scholen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengen we hier verandering in middels een proefproject: razendsnelle data via licht fotonica.

De Vragenbank

U heeft van een nieuwe technologie gehoord en wilt weten hoe u deze kan toepassen binnen uw bedrijf. Of u loopt met een technologisch idee rond, maar u wilt eerst weten of er al iets op de markt is. De Vragenbank neemt u werk uit handen door een onderbouwd antwoord te geven op uw technische innovatievraag. Uw vraag, zolang deze maar technologisch van aard is, is onze uitdaging.

Registratieformulier kennsivragenbank

Empathisch Gebouw

Wat gebeurt er als techniek in een woning zo naadloos integreert en onzichtbaar is geworden dat het meevoelt en reageert op de behoeften van bewoners? Kan zo’n woning de taken van mantelzorgers overnemen? KIEN, HAN en TU/e werken samen om te ontdekken wat technisch mogelijk én gewenst is om langer zelfstandig thuis te wonen en wat dit betekent voor installatiebedrijven.

Licht en Gezondheid

Goede verlichting is belangrijk voor het welzijn van mensen. Daarentegen komen in de zorg slechte lichtomstandigheden maar al te vaak voor. De gevolgen zijn groot: van medicatiefouten door personeel tot meer onrust en een verstoord slaap-waakritme bij patiënten. Hoe bereiken we dat de meest recente wetenschappelijke inzichten over biodynamische verlichting sneller in de praktijk worden toegepast?