Praktische innovatie voor jouw bedrijf door jong talent

Elke ondernemer loopt er weleens tegenaan. Een vraag van een klant waar hij op dat moment nog geen oplossing voor heeft. Toch is veelal voor zo’n vraag een passende oplossing te vinden. Maar omdat kennis en tijd ontbreekt blijft de vraag onbeantwoord. Een gemiste kans. Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is niet alleen een schat aan innovatieve kennis aanwezig, maar ook enthousiaste studenten die opgeleid worden in de nieuwste ontwikkelingen van de techniek. KIEN heeft het initiatief genomen om die kennis toegankelijk te maken om zo de elektrotechnische installateur te helpen bij het vinden van de oplossing. Concreet en praktisch door inzet van studenten.


Elke ondernemer loopt er weleens tegenaan. Een vraag van een klant waar hij op dat moment nog geen oplossing voor heeft. Toch is veelal voor zo’n vraag een passende oplossing te vinden. Maar omdat kennis en tijd ontbreekt blijft de vraag onbeantwoord. Een gemiste kans.
Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is niet alleen een schat aan innovatieve kennis aanwezig, maar ook enthousiaste studenten die opgeleid worden in de nieuwste ontwikkelingen van de techniek.KIEN heeft het initiatief genomen om die kennis toegankelijk te maken om zo de elektrotechnische installateur te helpen bij het vinden van de oplossing. Concreet en praktisch door inzet van studenten.Een praktijkvoorbeeld

Een elektrotechnische installateur wordt bij een klant geconfronteerd met diefstal van een grote hoeveelheid kabel uit een productie-installatie. Gevolg, aanzienlijk productieverlies en herstelkosten. Omdat de kans op herhaling aanwezig was moest ook gekeken worden naar preventieve maatregelen. Door de aard van de installatie was mechanische afscherming van de kabels en camerabewaking niet mogelijk. De oplossing moest meer gezocht worden in een detectiesysteem. Na onderzoek bleek dat een dergelijk systeem, geschikt voor deze toepassing, niet op de markt was.Met bemiddeling van KIEN zijn drie studenten van de TU/e op parttime basis ingezet voor een oplossing. Uitgangspunten waren:


 • Draadloos

 • Meldingen naar Inbraakalarmcentrale en/of mobiele telefoon, PC, website

 • Robuust, weersbestendig

 • Universeel toepasbaar

 • Foolproof

 • Lage kostprijs
Na een marktonderzoek zijn drie detectiemethoden verder onderzocht, waarbij al snel één in overleg met de ondernemer is geselecteerd. Door slim gebruik te maken van standaard hardware in combinatie met intelligente software hebben de studenten een uniek systeem ontwikkeld met een netwerk van nodes (sensoren), die draadloos met elkaar en met een basisstation communiceren. Zodra tijdens diefstal één of meerdere nodes, die buiten een vooraf ingesteld patroon vallen, in beweging komen gaat het systeem in de alarmfase.Het prototype is uitvoerig getest en de ondernemer laat het product nu in eigen beheer produceren en kan daarmee niet alleen het specifieke probleem van die klant oplossen, maar heeft nu ook de oplossing voor soortgelijke problemen bij anderen. Al met al een succesvolle innovatieve ontwikkeling, die ook nog eens geschikt is voor andere toepassingen en dat dankzij de inzet van studenten.Maak ook gebruik van de kennis van de Studenten!

Elke ondernemer kan gebruik maken van dit initiatief van Stichting KIEN. De route is als volgt:


 • Uw vraag vaststellen

 • KIEN inschakelen voor bemiddeling van studenten

 • Opdrachtomschrijving met uitgangspunten, budget en planning

 • Ontwikkeling en uitvoering met regelmatige evaluatie met de ondernemer

 • Oplevering
Wat kost het?

Studenten voeren deze opdrachten uit naast hun studie en zijn gemiddeld  8 uur per week beschikbaar. Het tarief is € 45,00 per uur. 


Wat levert het op?

Een innovatief product, systeem of dienst waarmee u als ondernemer uw positie in de markt versterkt waarmee u zich kunt onderscheiden.Wilt u meer weten over dit initiatief of een vraag uitzetten? Neem dan contact met ons op!  


Stichting KIEN

Adrie van Duijne

E-mail: AdrievanDuijne@stichtingkien.nl