Post-Hbo-opleiding voor de techniek van de toekomst

Voor het eerst in Nederland is er een opleiding van start gegaan die ook diep ingaat op de implementatie van gelijkspanning (DC) in gebouwen. Met mede-financiering van KIEN is dit een van de meest in het oog springende modules van de post-HBO Elektrotechniek die door TVVL is ontwikkeld; een vakopleiding die nú al ingaat op de techniek van de toekomst.

Voor het eerst in Nederland is er een opleiding van start gegaan die ook diep ingaat op de implementatie van gelijkspanning (DC) in gebouwen. Met mede-financiering van KIEN is dit een van de meest in het oog springende modules van de post-HBO Elektrotechniek die door TVVL is ontwikkeld; een vakopleiding die nu al ingaat op de techniek van de toekomst.

 

DC-systemen staan steeds meer in de belangstelling en worden ook steeds meer toegepast. Een groot deel van onze apparaten werkt op gelijkspanning, terwijl het net nog altijd wisselspanning is. Ook leveren zonnepanelen en andere duurzame opwekkers gelijkspanning die wordt omgezet naar 230 V wisselspanning, om vervolgens bij het eindproduct weer terug naar DC getransformeerd te worden. Voor elk apparaat moet er dus een kostbare omzetting gemaakt worden, met energieverlies tot gevolg. Dit kan met de aanleg van DC-installaties in gebouwen voor een groot deel worden ondervangen.

 

“Maar hoe je gebouwgebonden DC-installaties ontwerpt en implementeert, daar is eigenlijk heel weinig expertise over”, legt Epko Horstman uit. Hij is mede-ontwikkelaar van de opleiding. Horstman: “In elke stap van de ontwikkeling van DC-installaties, wordt er naar één autoriteit gekeken: Harry Stokman.” Diezelfde Harry Stokman neemt nu de module Gelijkspanning voor zijn rekening bij de opleiding post-HBO Elektrotechniek.

 

“Gelijkspanning is een heel andere manier van denken dan bij wisselspanning het geval is”, aldus KIEN-directeur Adrie van Duijne, “KIEN vindt het belangrijk dat die denkomslag wordt gemaakt, dus daarom hebben wij in deze opleiding geïnvesteerd.” Volgens Van Duijne zijn er legio mogelijkheden voor de implementatie van DC: “Denk bijvoorbeeld aan hotels, kantoren of scholen. In principe elke plek waar duurzaamheid en flexibiliteit een issue is en waar veel verplaatst moet worden tel daar het aantal stekkervoedinkjes maar eens, die gaan met DC grotendeels verdwijnen.”

 

De tweejarige opleiding bestaat uit 16 lesdagen per jaar. “Daarin wordt eerst opgefrist wat je als vakman al had moeten weten, iets waar in de huidige hogere-opleidingen te weinig aandacht aan wordt besteed, TVVL staat juist voor de technische verdieping. Dat komt doordat anderen bij de technische vakken vaak niet verder gaan dan de inleiding en ook communicatie/project en managementvakken willen geven”, vertelt Horstman, die in het verleden ook docent was aan een hogere school was.

 

Naast DC zijn er ook modules op het gebied van normalisatie, elektrisch vervoer, netaansluitingen en smart grids. Het tweede jaar leert je de holistische aanpak en wordt alle thematische kennis samengebundeld in Smart City thema’s. Horstman: “Je wordt dus opgeleid tot vakspecialist in de breedte van de techniek van de toekomst.”