Pomphouders zijn geen koekenbakkers

Trends signaleren en daar tijdig op inspelen. Dat is nu belangrijker dan ooit. Succesvolle ondernemers kijken om zich heen en zien de veranderingen. Vervolgens bedenken ze een gezamenlijk aanbod dat daar naadloos op aansluit. Installateurs kunnen dat ook.


Trends signaleren en daar tijdig op inspelen. Dat is nu belangrijker dan ooit. Succesvolle ondernemers kijken om zich heen en zien de veranderingen.  Vervolgens bedenken ze een gezamenlijk aanbod dat daar naadloos op aansluit. Installateurs kunnen dat ook.


Wat speelt er? De landelijke overheid stoot steeds meer taken af. Zo krijgen gemeenten bijvoorbeeld de uitvoering van de WMO. Maar… hoe kunnen ze die zinvol inzetten om bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen?


Of een andere trend: consumenten verliezen steeds meer vertrouwen. In banken, in de overheid… in vlees. Gevolg: ze gaan steeds meer hun eigen boontjes doppen. Zo bundelen hele straten en wijken hun inkoopkracht om zonnepanelen uit China te halen en zelf op hun daken te schroeven.


Je ziet het om je heen gebeuren. Als professioneel installateur kunt u daar naar kijken. Beter is om er wat mee te doen.


Want door maatschappelijke veranderingen, krijgt u te maken met andere opdrachtgevers. Wanneer burgers meer zelf gaan doen, verschuift uw markt. Als u verstandig bent ,schuift u mee.


Als regionale, kleinere, flexibele ondernemer zit u al heel dicht bij de consument. En heeft u volop kans om deze nieuwe klant te helpen kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid. Want consumenten zijn op de eerste plaats prijskopers. U kunt hen overtuigen dat goedkoop toch écht vaak duurkoop is.  


En dan de gemeenten. Die staan met WMO euro’s in de ene hand en een toenemend aantal ouderen in de andere. Eén ding is zeker: het aantal euro’s wordt steeds kleiner en het aantal ouderen alleen meer groter. Met slimme innovatie helpt u gemeenten die twee dichter bij elkaar te brengen.


Ga daarom eens met een wethouder om de tafel en bespreek hoe (elektro)techniek kan helpen ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.


Dat kunt u niet alleen. Daar komt meer bij kijken dan alleen elektrotechniek. Sanitair, CV, bouwkunde, zorgdiensten… tal van disciplines zijn nodig. Dat vraagt om samenwerking.


“Is dat nou wel nodig, al dat samenwerken?”, vragen installateurs mij dan. Ja dat is nodig, wil je een succesvol aanbod neerzetten.


Ik vergelijk het altijd met tankstations. Twintig jaar geleden kon je daar alleen maar tanken. Met een beetje geluk hadden ze ook een ijsje voor je.


Tegenwoordig zijn tankstations halve supermarkten, snackbars, snoepwinkels en tijdschriftenkiosken in één. De moderne automobilist wil namelijk niet alleen tanken, die heeft ook trek. Trek in verse broodjes, koffie, een warm hapje…. en, oh ja, leuk een cadeautje om mee te nemen.


En denkt u dat benzinemaatschappijen die tankstations nieuwe stijl helemaal zelf bedacht en gemaakt hebben? Natuurlijk niet, pomphouders zijn geen koekenbakkers. Die houden zich bij hun leest en werken samen met andere disciplines. Om zo een ‘integraal aanbod’ neer te zetten dat naadloos aansluit bij de veranderde vraag. Dat kunt u ook. Stichting KIEN helpt u daar graag bij.