Op weg naar de school met onbeperkte, draadloze bandbreedte tijdens evenement van KIEN Innovatiemeesters

KIEN Innovatiemeesters, het knooppunt voor Innovatie in de Elektrotechniek in Nederland, organiseerde op 13 september 2017 het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (voorheen: Technodag) in Woerden. Joos Ockels, de vrouw van de te vroeg overleden astronaut Wubbo Ockels, trapte af met een inspirerende toespraak over de stappen die we samen kunnen zetten richting een duurzamere toekomst […]

KIEN Innovatiemeesters, het knooppunt voor Innovatie in de Elektrotechniek in Nederland, organiseerde op 13 september 2017 het evenement KIEN Innovatiemeesters Inspireert (voorheen: Technodag) in Woerden. Joos Ockels, de vrouw van de te vroeg overleden astronaut Wubbo Ockels, trapte af met een inspirerende toespraak over de stappen die we samen kunnen zetten richting een duurzamere toekomst en het belang van goed onderwijs. Vervolgens werd er ingegaan op de ideale leeromgeving en hoe KIEN Innovatiemeesters, kennisinstellingen, scholen en installateurs kunnen samenwerken om die leeromgeving daadwerkelijk te realiseren.

Joos Ockels: “Elke stap richting een duurzamere toekomst is er één”

“We zijn allemaal astronaut op ruimteschip aarde”. Joos Ockels ging in op het gedachtegoed van haar man die als geen ander vanuit de ruimte heeft gezien hoe kwetsbaar de aarde is. “Er is maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. We hebben geen reserve”. Hoe slecht we ook met de aarde omgaan, optimisme kan ons redden. Duurzaamheid is dus niet minder, maar anders en veel leuker. Duurzaamheid en de juiste mindset moeten volgens haar dan ook doorgevoerd worden in het onderwijs. Joos Ockels stimuleert daarom als geen ander het concept Frisse Scholen.

Samenwerking voor de realisatie van de ideale leeromgeving

Een Frisse School is een school waar alles in het teken staat van de ideale leeromgeving anno nu: van klimaat tot kleurgebruik en van docent tot datanetwerk. Het blijkt echter dat de meerderheid van de scholen nog steeds niet fris is. “Het is urgent dat we hier iets aan gaan doen! We moeten nu en met elkaar actie ondernemen om meer frisse en vooral slimmere scholen te realiseren”, aldus Marco van Zandwijk van het Landelijke Kenniscentrum Ruimte-OK.

KIEN Innovatiemeesters bracht tijdens het evenement alle partijen samen die nodig zijn voor de realisatie van meer frisse scholen: van kennisinstellingen en onafhankelijke schooladviseurs tot aan installateurs. Er werd specifiek ingegaan op hoe we samen over kunnen gaan tot een supersnel fotonisch en draadloos datanetwerk in een Frisse School.

Frisse School met bijna onuitputtelijke bandbreedte voor draadloze data

Voor de realisatie van dit datanetwerk bieden twee baanbrekende technologieën mogelijkheden. De VLC (Visible Light Communication) technologie maakt gebruik van bestaande verlichtings-LED’s. De ontwikkeling daarvan is zover dat binnenkort producten beschikbaar zijn voor draadloze dataverbindingen zonder radiogolven. Omdat deze geen last hebben van onderlinge storing in het radioverkeer, leveren ze een betere ervaring dan Wi-Fi. De IRLC (Infrared Light Communication) technologie, die ontwikkeld is door de TU/e verlegt de grenzen naar datasnelheden die vele malen sneller zijn dan Wi-Fi. Beide technologieën kunnen naast elkaar geïmplementeerd worden.

Als we een school willen realiseren met onbeperkte draadloze bandbreedte, moeten echter alle neuzen dezelfde richting in staan. “Nu is het moment dat er actie moet worden ondernomen”. “Schoolbesturen, kennisinstellingen en installateurs moeten samenwerken voor de realisatie van de Frisse School en er moet goed geluisterd worden naar de wensen en behoeften van zowel docenten als leerlingen”, aldus Twan Jochijms van KIEN Innovatiemeesters. Het is noodzakelijk dat er nu iets gebeurt, voegt Dick van Tulden van Syntegraal toe en zoals Joos Ockels zei “er zijn genoeg belemmerende bomen, maar het is de kunst om tussen die belemmerende bomen door te kijken. Daar ontstaat innovatie en kunnen we samen prachtige initiatieven bewerkstelligen.