NTA 8055 ‘Internet in woningen en gebouwen’ gepubliceerd

NTA 8055 voor internet in woningen en gebouwen is gepubliceerd. Met deze NTA is door de partijen Stichting KIEN, Uneto-VNI, KPN, VodafoneZiggo, Vitaal Thuis, Verkerk Groep, Croonwolter&dros en ElectroStyling een eerste stap gezet in kwaliteitsverbetering voor internet/wifi in én om de woning. De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) is gemaakt om voorbereid te zijn op de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van leef- en werkcomfort, veiligheid, zorg, energie en entertainment.

Internet speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven. Het aantal apparaten in een gezin die in verbinding staat met het internet groeit snel, net als het aantal diensten welke gekoppeld met het internet zijn. Denk aan brand- en inbraakalarmen en het toenemende gebruik van streaming diensten voor tv, video en muziek zoals Netflix en Spotify. Een goede internetverbinding is hierbij belangrijk. NTA 8055 kan hierbij helpen.

Zorgsector
Maar ook de zorgsector zal in de toekomst steeds meer een beroep doen op een goede internetverbinding thuis. Voor patiënten waar thuis zorg verleend wordt, zal het thuis monitoren van patiënten door artsen en het op afstand bieden van zorg steeds meer gebruikelijk worden. Een goede internetverbinding is hierbij cruciaal.

Toepassen
NTA 8055 kan worden gezien als een opleverprotocol welke is ontwikkeld voor het ontwerpen, aanleggen én onderhoud van de infrastructuur (internetinstallatie plus netwerk- en telecommunicatieapparatuur).
Voor de telecom- en installatiebranche is deze NTA een enorme ontwikkeling. De toepassing van de NTA is niet alleen beperkt tot woningen. Het kan als basis gebruikt worden met enkele aanvullingen voor de werkruimten in kantoren en bedrijfsgebouwen, maar dit is afhankelijk van bouwvormen, omgevingen en bestemmingen.

Meer informatie
Voor informatie over deze NTA of over het normalisatieproces: Frank Kortstee, clustermanager E & ICT, telefoon 015 2 690 299 of e-mail ev@nen.nl.

Meepraten over de inhoud van normen
Wilt u als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? NTA 8055 houdt zich bezig met internet rond en in de woning. Stuur voor meer informatie over deze commissie een mail naar ev@nen.nl.

Link naar NTA 8055 (webshop NEN.nl)