Nieuwe Vitaal Thuis inkoopspecificaties voor thuiszorgtechnologie

Vitaal Thuis publiceerde eind juli een nieuwe versie van haar inkoopspecificaties. Hiermee biedt zij zorgorganisaties richtlijnen voor het aanbesteden en implementeren van thuiszorgtechnologie. Deze publicatie is mede tot stand gekomen door medewerking van de kernpartners van de coalitie Vitaal Thuis: VitaValley, ActiZ, Vilans en KIEN.

Vitaal Thuis publiceerde eind juli een nieuwe versie van haar inkoopspecificaties. Hiermee biedt zij zorgorganisaties richtlijnen voor het aanbesteden en implementeren van thuiszorgtechnologie. Deze publicatie is mede tot stand gekomen door medewerking van de kernpartners van de coalitie Vitaal Thuis: VitaValley, ActiZ, Vilans en KIEN.


Eisen aan thuiszorgtechnologie

In 2015 publiceerde Vitaal Thuis een eerste versie van de inkoopspecificaties. Het is een set eisen die gesteld kan worden aan thuiszorgtechnologie. De wensen van ouderen en cliënten staan hierbij centraal. Zorgorganisaties kunnen zo een meer gefundeerde keuze maken bij het aanbesteden of implementeren van deze technologie. In de inkoopspecificaties zijn eisen opgesteld aan deze technologieën, waaronder dat zij open, toekomstbestendig, schaalbaar en betaalbaar moeten zijn.


Verdieping en uitbreiding van de inkoopspecificaties

De versie die vandaag verscheen is een verdieping op de eerder verschenen inkoopspecificaties. De inkoopspecificaties 2016 richten zich niet alleen (zoals in 2015) op alarmering en alarmopvolging, beeldzorg, sociale participatie en toegang tot de woning, maar ook op passieve alarmering, leefstijlmonitoring en medicatiedispensing.


Deze inkoopspecificaties dragen bij aan een aantal belangrijke doelen van Vitaal thuis: de landelijke opschaling van thuiszorgtechnologie, deze voor iedereen beschikbaar maken en keuzevrijheid bieden op basis van acceptabele consumentenprijzen, transparantie en toegankelijke (inkoop)kanalen.


Start ontwikkeling Nederlandse Technische Afspraak (NTA) voor internet in en om de woning

KIEN heeft, naast het meewerken aan deze publicatie, ook het initiatief genomen om een NTA 'Internet in en om de woning te ontwikkelen. Met deze NTA wordt een eerste stap gezet in een kwaliteitsverbetering voor internet/wifi in en om de woning, om zodoende beter voorbereid te zijn op de razendsnelle ontwikkelingen op gebied van comfort, veiligheid, zorg, energie en entertainment. Lees hier meer informatie.