Naast techniek ook sociale contacten belangrijk bij langer zelfstandig thuis wonen

Het Gelderse Enspijk besteedt veel aandacht aan de leefbaarheid, duurzaamheid en mogelijkheden voor ouderen om zo lang mogelijk in het dorp te kunnen blijven wonen. Uit de enquête die Stichting KIEN samen met de vrijwilligers onder ouderen in het dorp heeft uitgevoerd, blijkt echter dat er ook nog aspecten buiten het huis zijn die belangrijk zijn.

Het Gelderse Enspijk besteedt veel aandacht aan de leefbaarheid, duurzaamheid en mogelijkheden voor ouderen om zo lang mogelijk in het dorp te kunnen blijven wonen. Hiervoor zijn diverse projectgroepen opgericht met vrijwilligers die zich actief inzetten. Het Thema Langer Zelfstandig Thuis Wonen waarin KIEN samen met een van deze groepen actief is, richt zich op het aanpassen van het huis. Uit de enquête die Stichting KIEN samen met de vrijwilligers onder ouderen in het dorp heeft uitgevoerd, blijkt echter dat er ook nog aspecten buiten het huis zijn die belangrijk zijn.


Daarbij gaat het over voorzieningen, zoals het al dan niet aanwezig zijn van een pinautomaat, maar ook over sociale contacten. Op basis van de resultaten van de enquête hebben de vrijwilligers uit Enspijk besloten om oudere bewoners bij dat laatstgenoemde onderwerp te gaan ondersteunen. Zo is er het afgelopen half jaar al drie keer een inloopochtend georganiseerd speciaal voor de ouderen uit het dorp. Iedere keer wordt er weer een nieuwe activiteit georganiseerd. Ook voor het komende half jaar hebben de vrijwilligers al een lange lijst met ideeën klaar liggen. De opkomst is groot, dus het enthousiasme van de vrijwilligers groeit. Goed om te zien! Verhelderend om te ontdekken dat er naast techniek in de woning ook nog andere factoren een rol spelen bij het behalen van onze gezamenlijke doelen.