Leiderschap in de regio

Het lijkt alsof het nieuws uit politiek Den Haag de afgelopen dagen een videoband is die elke keer opnieuw wordt afgespeeld. Elke avond kijken we naar journalisten

Leiderschap in de regio


Het lijkt alsof het nieuws uit politiek Den Haag de afgelopen dagen een videoband is die elke keer opnieuw wordt afgespeeld.  Elke avond kijken we naar journalisten die verwachtingsvol uitkijken naar het moment dat de politici na urenlang vergaderen naar buiten komen.  Daarna volgt een grote anticlimax omdat er collectief niet meer gezegd wordt dan: ‘we zetten stapjes’.


Akkoorden sluiten is (en staat vooral) mooi maar het gaat vooral om het doorpakken daarna. KIEN heeft hierin een aanpak waar Den Haag naar mijn bescheiden mening een voorbeeld aan zou kunnen nemen.


Geen stapjes maar stappen


Eind juni hebben 9 partijen de intentieverklaring ‘Duurzame Samenwerking voor Duurzame Energie’ ondertekend op het relatie-event van KIEN.  De partijen spraken met elkaar af zich gezamenlijk in te zetten voor duurzame energie. De ondertekenaars waren allen afkomstig van grote organisaties (o.a. FEDET, Dutchpower, Uneto-VNI) en hebben allemaal propvolle agenda’s. Toch waren ze vorige week allemaal aanwezig bij onze lezing op Elektrotechniek 2013 in Utrecht om daarna door te pakken en het niet bij papier te laten. Een intentie ondertekenen betekent hier een intentie waarmaken. Dát is leiderschap,  dat is pas stappen zetten.


In de regio gebeurt het (wél)


Grote stappen zetten door voor bewoners en bedrijfsleven in de regio de stap naar duurzaam klein te maken. Dat is onze manier van werken en dat is precies het verschil tussen de landelijke en de regionale aanpak. Op regionaal niveau worden de handen ineen geslagen om een 0-energieomgeving te realiseren. De innovatiereis naar de 0-energieomgeving is nu in zes gemeenten uitgerold.  KIEN verkleint de stappen door alle partijen die betrokken zijn bij elkaar te brengen  en ze in beweging te zetten. Gemeenten, installateurs, lokale ondernemers,  fabrikanten en bewoners werken samen aan concrete resultaten.


Een concreet voorbeeld: In de gemeente Waalwijk heeft KIEN een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van energiebesparing. Samen met de gemeente en de woningbouwverenigingen is vervolgens gekeken naar hoe deze energiebesparing gerealiseerd kan worden. Dat gebeurde door heel concreet met elkaar af te spreken welke techniek het beste geschikt is een  type woning. Vervolgens gaat KIEN op zoek naar ondernemers die, met de kennis uit het onderzoek, de woningen verder klaar kunnen maken voor de verduurzaming. Kennis vergaren, kennis delen en kennis daar brengen waar het nodig is. Den Haag, zo moeilijk is het niet. Kaplaarzen aan en de klei in, hoppa. Leiderschap in de regio is de nieuwe politiek.