Leermomenten in innovatie – interview Bas Nijhuis

Welke lijnen liggen er vanuit voetbal naar innovatie? En wanneer legt u uw innovatiespel even stil om te helikopteren? Topscheidsrechter én ondernemer Bas Nijhuis neemt u mee in zijn visie op innovatie. Over voetbal, videoreferees, miljoenen en een altijd lerende houding.

Bas Nijhuis schaakt al vele jaren op twee borden. Enerzijds het ondernemersbord als eigenaar van een bakkerij, anderzijds op het voetbalbord. Hij fluit wedstrijden op het hoogste niveau. Hoe innovatief is dat voetbal nu eigenlijk? Nijhuis: “Voetbal mag dan een conservatieve sport zijn, de laatste jaren worden er eindelijk innoverende technieken toegepast om de sport eerlijker te maken. Die innovaties zijn voor mij als scheidsrechter hulpmiddelen om de juiste beslissingen te nemen. Denk aan de doellijntechnologie. Dat is een automatisch oog, dat kan zien of een bal al dan niet de doellijn passeerde. Vorig jaar was de doellijntechnologie bij Feyenoord – PSV (2-1) misschien wel beslissend voor de kampioensrace. Een andere innovatie is de zogenoemde videoreferee, waarbij een andere scheidsrechter (in een hokje buiten het stadion, red.) in de herhaling beelden kan terugkijken. Zijn waarneming kan ik gebruiken bij het nemen van mijn beslissing op het veld. De voetbalsport innoveert dus eindelijk, en dat is maar goed ook, want met één foutieve beslissing kunnen miljoenen euro’s gemoeid zijn.”

Helikopter
Nijhuis legt ook regelmatig het spel stil om te helikopteren: “Als de videoreferee mij attendeert om een situatie die ik moeilijk heb kunnen inschatten of helemaal niet heb kunnen zien, leg ik het spel stil. Via mijn headset krijg ik een seintje en geef ik met armgebaren aan dat er ter beoordeling naar het moment gekeken wordt. De momenten? Denk aan rode kaarten, doelpunten en strafschoppen. De videoreferee vertelt zijn waarneming, ik neem de eindbeslissing. Dat kan nog steeds een andere beslissing zijn natuurlijk.” Ook binnen bedrijven is het verstandig om soms een innovatie stil te leggen en een paar vreemde ogen te vragen mee te kijken. Vaak zien buitenstaanders dingen die u als ondernemer zelf niet ziet. Op basis van die waarneming en uw eigen visie kunnen mooie dingen ontstaan!

Zelfstandigheid
Naast voetbal speelt ook brood en banket een belangrijke rol in het leven van Nijhuis. Als ondernemer vindt hij omgaan met verantwoordelijkheid en zelfstandigheid heel belangrijk. “Ik beoordeel mijn personeel van tevoren, dus ook al tijdens sollicitatiegesprekken, op hun kwaliteiten. Daarna volgen de instructies. Zelfstandigheid vind ik daarbij belangrijk. Op het voetbalveld krijgen mijn assistenten veel verantwoordelijkheid, ook in de bakkerij werk ik op die manier. Je ziet dat medewerkers zich beter ontplooien en plezier en zelfvertrouwen krijgen. Veel sturen is dan vaak niet eens nodig!”

Jezelf zijn
Op innovatiepaden zijn vaak veel leermomenten te vinden. Dat herkent u ongetwijfeld. Hoe nut je die leermomenten maximaal uit? Nijhuis heeft daarop een heel eigen visie. “Ik heb een eigen stijl, zowel op het veld als daarbuiten, en daar stap ik eigenlijk nooit vanaf. Omdat ik dan mezelf ben. Daarnaast moet je grondhouding zijn dat je als mens nooit uitgeleerd bent. Het komt weleens voor dat ik in het veld – bij een saaie wedstrijd – mijn concentratie verlies. Dat zijn leermomenten. Mijn assistenten geven me dan op m’n falie en maken me goed wakker. Verder sprong ik vroeger bij een opstootje nog weleens tussen de spelers, om de boel te sussen. Een leermoment, want nu blijf ik op een afstandje staan. Dat heeft meerdere voordelen. Ik loop niet het risico zelf een tik te krijgen en ik kan vanaf twintig meter precies zien wie wat doet. Vervolgens kan ik de boosdoener(s), mocht dat nodig zijn, in alle rust een gele of rode kaart geven.”