Kunst en Kien gaan samen

Vernieuwd monument Helmondse wijk Rijpelberg

Een onopvallend kunstwerk aan de Weg door de Rijpel in Helmond is een blikvanger geworden dankzij de inzet van 200 scholieren van de verschillende basisscholen in de Helmondse wijk. Zij hebben zich ingezet om het mozaïek te maken wat het monument nu bekleed; Stichting Kien heeft op geheel eigen wijze ook een steentje bijgedragen.

Het kunstwerk herinnert aan de verschillende bouwfases van de wijk. Gestart in1983 staat elk blok voor een afgerond deel van de wijk. Kunstenares Gaby Koeter komt er bijna dagelijks langs op weg naar haar atelier en besloot om samen met cultureel ondernemer Wanda Hendrickx de Obelisk onder handen te nemen. ”De wijk is nu een mooi kleurrijk geheel geworden met wel 30 verschillende nationaliteiten. Laten we dit gevoel van verbondenheid ook uitdragen” aldus Gaby Koeter.


De acht grijze blokken van het monument zijn ondertussen beplakt met mozaïek in verschillende kleuren door de leerlingen van groep 7 en 8 uit de wijk. Ook mochten ze hierbij een voorwerpje van zichzelf meenemen wat in het mozaïek is verwerkt. Door het gekleurde mozaïek zijn de losse betonblokken versmolten in een laatste symbolische fase.


Op het moment dat Adrie van Duijne, directeur Stichting KIEN, hoorde van dit kleurrijke initiatief wilde de stichting graag een steentje bijdragen door de kinderen naast het leren van oude ambachten ook iets mee te geven van de techniek van nu. Hij besloot dit gaan doen door het aanbieden van workshops 3D printen. In de workshop zal er een mini Obelisk geprint worden en kunnen de kinderen op een leuke manier kennismaken met innovatie en techniek. In bijzijn van de Helmondse wethouder van cultuur Frans Stienen, de woonstichting Woonpartners, de wijkraad, de basisschoolkinderen, Gaby Koeter en Wanda Hendrickx is het certificaat overhandigd.