Klimaatbeglazing verbetert isolatie en ventilatie in woningen

Beglazing is vaak de zwakste schakel bij de isolatie van een woning. Zelfs met dubbel- en driedubbelglas blijft de isolatiewaarde achter bij die van vloeren, muren en daken. Cor Hoorn van Hoorn Bouwadvies in Wanneperveen heeft een slimme oplossing bedacht.

Praktische innovatie: Bouwadviseur en TU-studenten onderzoeken innovatief idee


Beglazing is vaak de zwakste schakel bij de isolatie van een woning. Zelfs met dubbel- en driedubbelglas blijft de isolatiewaarde achter bij die van vloeren, muren en daken. Cor Hoorn van Hoorn Bouwadvies in Wanneperveen heeft een slimme oplossing bedacht om de isolatiewaarde van beglazing te vergroten en tegelijk de natuurlijke ventilatie van woningen te verbeteren: klimaatbeglazing. In 2011 ontving hij al octrooi op zijn vinding. Hij schakelde in 2014 de dienst Praktische Innovatie van Stichting KIEN in om de toepasbaarheid van zijn idee te toetsen.


Klimaatbeglazing voor woningen


De klimaatbeglazing van Hoorn Bouwadvies bestaat uit een dubbel glaspaneel met een spouw. In de spouw zijn elektronisch bestuurde driewegkleppen opgenomen die met behulp van sensoren reageren op warmte- en koelvraag en op de ventilatiebehoefte. Door de driewegkleppen fungeert de spouw als een schoorsteen en zorgt daarmee voor extra isolatiewaarde en voor aan- en afvoer van lucht. Zo levert de beglazing een belangrijke bijdrage aan de verwarming en koeling van de woning en ontstaat er natuurlijke ventilatie die mechanische ventilatie overbodig maakt. Dit idee voor klimaatbeglazing zou een efficiënte oplossing zijn voor bijvoorbeeld woningen uit de jaren zestig en zeventig die matig geïsoleerd en geventileerd zijn. Woningcorporaties zouden met deze oplossing de renovatie van deze woningen en woningblokken veel effectiever kunnen aanpakken.


Van idee naar simulatiemodel


Een goed idee is één ding, maar hoe kom je van idee naar marktintroductie? Hoorn Bouwadvies schakelde Praktische Innovatie in; het samenwerkingsverband tussen Stichting KIEN en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Studenten van de faculteit Bouwkunde gingen op aanwijzing van Cor Hoorn aan de slag om simulatiemodellen te ontwikkelen waarmee het idee op toepasbaarheid kon worden getest: levert het inderdaad extra isolatiewaarde op en kan de klimaatbeglazing een alternatief zijn voor mechanische ventilatie? Hoorn is steeds nauw betrokken geweest bij de bouw van het simulatiemodel in Eindhoven en bij de tests.


Van prototype naar marktintroductie


Het onderzoek van de studenten is inmiddels afgerond. De bevindingen zijn positief. De klimaatbeglazing biedt extra isolatiewaarde en functioneert goed als ventilatiekanaal. De extra investering in de beglazing verdient zichzelf terug door besparing op woningaanpassing (niet nodig om ventilatiekanalen aan te leggen) en door lagere stookkosten. Bovendien biedt de oplossing bewoners extra comfort in de woning. Met het rapport met de positieve bevindingen van de TU/e is Hoorn nu in gesprek met partijen die mee willen investeren in een werkend prototype en een definitief ontwerp, dat vervolgens op de markt gezet kan worden. Klimaatbeglazing van Hoorn Bouwadvies


  1. Het idee: klimaatbeglazing om ventilatie en isolatie in woningen te verbeteren
  2. Hoorn Bouwadvies schakelt Praktische Innovatie van KIEN in
  3. Bouwkunde-studenten van TU/e onderzoeken het idee en ontwikkelen een simulatiemodel
  4. Met hulp van het wetenschappelijk netwerk worden toepasbaarheid en haalbaarheid getest
  5. Cor Hoorn is nauw betrokken bij bouw en testen van het simulatiemodel
  6. Het rapport toont aan dat het idee levensvatbaar en commercieel interessant is
  7. Met het rapport gaat Cor Hoorn in gesprek met partijen om prototype te ontwikkelen en financiering te regelen


Praktische Innovatie van Stichting KIEN biedt in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de dienst Praktische Innovatie. Studentmedewerkers van SURE Innovation onderzoeken in overleg met u de praktische toepasbaarheid van uw idee. Of ze gaan met u op zoek naar oplossingen voor uw vraagstuk. Zij maken gebruik van de kennis die binnen de universiteit aanwezig is en hebben ingangen bij professoren op diverse vakgebieden. Zo zet u concrete stappen in de innovatie van uw dienstverlening en van uw vakgebied in het algemeen. Praktische Innovatie van Stichting KIEN ondersteunt u: van idee naar marktintroductie.


Wilt u meer weten over Praktische Innovatie van KIEN of heeft u een concrete vraag of opdracht? www.stichtingkien.nl/informatie/praktische-innovatie


Hoorn Bouwadvies is op zoek naar een partner die in het project wil participeren of wil overnemen. Neem voor meer informatie contact op met Cor Hoorn via telefoonnummer 0522 282 630, mobiel 06 542 47 734 of e-mail info@hoorn-bouwadvies.nl.