KIEN zet beweging in gang

Begin dit jaar werd in Noord-Holland noord door diverse stakeholders de samenwerkingsovereenkomst getekend voor het Vitaal Thuis-project. De gevolgen van deze overeenkomst zijn nu zichtbaar: in Hoorn wordt het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen geopend, waar je kunt zien en ervaren hoe je tot op hoge leeftijd comfortabel kunt blijven wonen in de eigen huur- of koopwoning. Verder wordt er een lokale Keuzegids ontwikkeld, waarmee inwoners, hun mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden van Domotica.

Samenwerkingsovereenkomst brengt daadwerkelijk samenwerkingen tot stand


Begin dit jaar werd in Noord-Holland noord door diverse stakeholders de samenwerkingsovereenkomst getekend voor het Vitaal Thuis-project. Dit project, dat KIEN samen met ActiZ en Vita Valley heeft opgezet, heeft als doel dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen met behulp van technische zorgoplossingen in de woning. Daarmee vermindert de zorgvraag, verbetert de zelfredzaamheid en neemt de kwaliteit van leven toe, wat ook in het kader van de zorgwetgeving van belang is.


Het is niet bij een ondertekening gebleven. Gemeente Hoorn, 1 van de partijen die de samenwerkingsovereenkomst tekende, opent nog geen jaar later het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen. Vanaf 21 november kun je in het belevingscentrum zien en ervaren hoe je tot op hoge leeftijd comfortabel kunt blijven wonen in de eigen huur- of koopwoning. Het belevingscentrum is ingericht als een woning waarin allerlei praktische slimme technieken zijn toegepast die het wonen en leven veraangenamen en gemakkelijker en veiliger maken. Ook kan men in het belevingscentrum kennismaken met oplossingen om de energiekosten van de woning te verlagen. Een andere partij die de samenwerkingsovereenkomst begin dit jaar tekende is comfortinstallateur Schouten Techniek in Zwaag. Zij waren nauw betrokken bij het ontstaan van het belevingscentrum.


Keuzegids

Comfortinstallateurs en zorginstellingen die de samenwerkingsovereenkomst getekend hebben zullen ook in een ander project worden betrokken. De gemeente Hoorn heeft namelijk een subsidie toegekend aan Thuissignaal BV (met KIEN als combinant in de aanvraag) om een lokale Keuzegids te ontwikkelen. Het idee achter de Keuzegids is dat inwoners, hun mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn goed geïnformeerd worden over de mogelijkheden van Domotica, om zo het zorgproces te verbeteren en mantelzorgers te ontlasten.


In de Keuzegids zullen de processen van doorverwijzing, advies en ondersteuning goed worden gedefinieerd. Dit zal gedaan worden door de behoefte en vraag van 50 huishoudens te inventariseren. Bij deze behoeften worden technologische oplossingen gezocht die in de markt verkrijgbaar zijn, die vervolgens bij de huishoudens worden geïmplementeerd en in de praktijk getest. De resultaten van deze praktijktests worden gebundeld tot de Keuzegids; een handzaam overzicht met relevante informatie, dat letterlijk gebaseerd is op ervaringen uit de praktijk.