KIEN Technodag over energieopslag en meer

Het ging vooral over nieuwe ontwikkelingen rondom energie, draadloze energie en energieopslag tijdens de eerste KIEN-technodag van 2017. En daar kregen we met z’n allen energie van. De zaal in Bunnik zat de complete middag vol met belangstellenden, met name ondernemende e-installateurs en aanverwanten uit de energiebranche.

’s Ochtends vond er een workshop Little Bit van de IoT-academy plaats. Op een simpele manier konden de circa 30 deelnemers zelf ervaren hoe zij in de praktijk het brede begrip IoT konden toepassen. Daarna volgde een plenaire discussie over hoe IoT  om te toveren tot een praktisch businessmodel voor de e-installateur. Conclusie van de deelnemers: we zien zeker mogelijkheden, maar de toepassingen zijn zo breed, dat we eerst met de eindgebruiker in gesprek moeten. Want die moet aangeven wat de behoefte is. Daarna kunnen wij er als installateurs creatief op inspelen.


KIEN 2.0, Adrie van Duijne


De Technodag zelf startte om 14.00 uur stipt met een introductie door KIEN-directeur Adrie van Duijne. Hoe zat het ook alweer met Stichting KIEN en wat is de bedoeling van de vers opgerichte BV Uitgekiend? KIEN bestaat ruim vijf jaar en maakt serieuze ontwikkelingen door. Het aanjagen van innovatie in de e-installatiebranche is door middel van Uitgekiend omgezet in een commerciële onderneming die zichzelf moet gaan bedruipen. Installateurs, fabrikanten, kennisinstellingen en toeleveranciers worden van harte uitgenodigd om mee te doen in de ontwikkelingen rondom innovatie in de branche. Van belang is dat de kraamkamer en inspiratietafels onder de noemer van de stichting blijven. Uitgekiend BV ontfermt zich over de innovatietafels en andere samenwerkingsprojecten.


Netwerken van sensoren in automobielen


De presentatie van Dr. Hao Gao van de faculteit Electric Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven vormde de aftrap van het lezingenprogramma. Hij vertelde uitgebreid over wat hij samen met zijn team aan het onderzoeken is. Zij noemen zichzelf een wireless team en zijn op zoek naar technieken zonder draden waarmee de gebruiker toch mobiel kan zijn.


Problemen waar ze tegenaan lopen zijn onder meer de drukte op bepaalde frequenties, de toename van het dataverkeer op internet en daardoor het ontstaan van steeds groter wordende vertragingen. Als mogelijke oplossing ontwikkelt het team een zogenoemde wave radar, waarbij zij nieuwe technieken combineren met low cost technieken die veel kracht opleveren. De wave radar kan bijvoorbeeld goed toegepast worden in zelfrijdende auto’s, dus in de zogenoemde vehicle communication. De ultieme oplossing zit ‘em in het combineren van verschillende technieken in de auto: het verzamelen van data, opslaan van energie noem maar op. En dat dat laten functioneren met behulp van sensoren. Gao ziet absoluut toekomst in de intra vehicular wireless sensor networks. Ga er maar aan staan! Nu nog een businessmodel ontwikkelen.


Van plug&play naar plug&forget


Simon van der Jagt van de Technische Universiteit Delft vertelt over de ontwikkelingen van sensoren die aangestuurd worden via wifi. Sensoren moeten goedkoop, flexibel, betrouwbaar en duurzaam zijn. Simon en zijn team kijken vooral naar gebouwen en de rol van sensoren. Binnen vijf jaar hebben sensoren geen kabels en batterijen meer. Wat betekent dat voor de e-installateur? Sensoren kunnen heel goed ten dienste staan van de facility manager. Want die krijgt via heel veel data precies en op tijd een signaaltje wanneer er bijvoorbeeld een prullenbak geleegd moet worden, of de verwarming op de juiste plekken op de juiste manier is ingesteld en wanneer er weer onderhoud gepleegd moet worden. De mogelijkheden zijn eindeloos in die zin. Naast gebouwen ziet hij mogelijkheden in de industrie, agrarische sector en transport. Zijn ultieme doel is het ontwikkelen van een sensor die je zo kunt inpluggen en ‘m meteen kunt vergeten. Plug & forget, je hebt er als gebruiker geen last van.


Huib Visser (IMEC) vertelt over zijn onderzoek naar draadloze energieoverdracht en de mogelijke toepassingen. Hoe werkt draadloze energieoverdracht met gebruik van radiogolven (RF) en welke mogelijkheden en


beperkingen zijn er?


Visser legt uit hoe energy harvesting werkt. Het is een duurzame methode waarbij je probeert om energie uit je omgeving te halen (te oogsten) en die energie zet je om in bruikbare energie. De techniek is bedoeld om gebruik te maken van energie als vervanging (niet-duurzame) batterijen. Deze draadloze energie overdracht (in het Engels: wireless power transfer) is de toekomst. Vroeger deden we dat al met een dynamo of met het uitoefenen van druk, want dat zorgt voor spanningsverschil (een knopje), of temperatuurverschillen. Nu gaan we kijken naar draadloze energieoverdracht. Kort samengevat: Huib is op zoek naar toepassingen die én praktisch toepasbaar zijn én duurzaam. Dat ziet hij voor zich in de vorm van een rectenna zo groot als een euro, zodat het overal op geplaatst kan worden. Het apparaatje is nog niet op de markt en de installateur wordt van harte uitgenodigd om te komen praten over mogelijke toepassingen en verdienmodellen.


Nog net voor de koffiepauze komt Wilbert van der Plas van Simaxx met een inspirerend verhaal over de veranderende taak van de e-installateur. Onder de titel ‘Van de man met de sleutel naar de data scientist’ schetst Van der Plas een kader van hoe de e-installateur zijn bedrijf dienstgericht kan maken en hoe hij als datascientist zijn klanten proactief kan informeren over de nieuwste ontwikkelingen en de toepassingen van big data.


Na de koffiepauze komt Rogier van der Klauw (TU/e Sure Innovation) met een praktische dienst van KIEN en de Technische Universiteit Eindhoven, namelijk De Vragenbank. Het is het startpunt voor vragen over toepassing van technische innovatie. Wilt u als MKB’er  toegang tot wetenschappelijke kennis zodat u gericht en onderbouwd kunt innoveren? De Vragenbank is de oplossing! Vanaf 1 februari 2017 kunnen ondernemers een vraag indienen over toepassing van innovatie voor hun bedrijf. Dat kan op www.kennisvragenbank.nl. Als u voor 1 april 2017 een vraag indient, maakt u kans op een gratis brainstormsessie.


Afsluiter van de dag was Max Aarts, manager van team Fast, een studententeam van TU/e. Hij sprak over de opslag van energie in mierenzuur. Wat is mierenzuur en hoe kan het toegepast worden als opslagbron in de gebouwde omgeving? Met zijn team hebben ze al een auto ontwikkeld die op mierenzuur rijdt en nu zijn ze aan het kijken of dezelfde techniek toegepast kan worden in autobussen. Een inspirerende afsluiting van een dag vol kennis, innovatie en inspiratie.


De volgende Technodag staat gepland op woensdag 5 april.