KIEN Technodag in het teken van hedendaagse ontwikkelingen en producten

Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland. De naam zegt het al: KIEN houdt zich bezig met innovatieve ontwikkelingen, die hun oorsprong onder andere binnen technische universiteiten vinden. Deze kennis wordt omgezet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten, waarbij KIEN de spil is binnen dit proces en verschillende partijen bij elkaar brengt. Maar: KIEN houdt zich niet alleen maar met toekomstige ontwikkelingen bezig, de Stichting houdt ook de hedendaagse ontwikkelingen en producten die nu al in de markt zijn in de gaten. De Technodag die woensdag 25 november werd gehouden stond dan ook in het teken van de ontwikkelingen en producten van nu.

Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland. De naam zegt het al: KIEN houdt zich bezig met innovatieve ontwikkelingen, die hun oorsprong onder andere binnen technische universiteiten vinden. Deze kennis wordt omgezet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten, waarbij KIEN de spil is binnen dit proces en verschillende partijen bij elkaar brengt. Maar: KIEN houdt zich niet alleen maar met toekomstige ontwikkelingen bezig, de Stichting houdt ook de hedendaagse ontwikkelingen en producten die nu al in de markt zijn in de gaten. De Technodag die woensdag 25 november werd gehouden stond dan ook in het teken van de ontwikkelingen en producten van nu.

Zo zijn er verschillende oplossingen om ervoor te zorgen dat er een continue stroomvoorziening zonder uitval is, wat in sommige situaties van (levens)belang kan zijn. Om dit te realiseren, worden vaak noodstroomaggregaten die op diesel werken gebruikt. Tijdens de KIEN Technodag werd bediscussieerd of ook alternatieve systemen gebruikt kunnen worden. Jan-Willem Tolkamp van SOLIDpower lichtte de werking van de BlueGEN brandstofcel toe en gaf aan dat hiermee ook een autonoom elektriciteitsnet gevormd kan worden in geval van uitval van het net. Dit is echter niet de voornaamste functie van BlueGEN. Ook het SOPRA systeem dat door Evert Raaijen van Alfen werd gepresenteerd is in eerste instantie niet bedoeld als noodstroomaggregaat. Wel is het speciaal ontworpen om in landen waar het elektriciteitsnet erg instabiel is een betrouwbare energievoorziening te realiseren. Er werd volop gediscussieerd over de veiligheid van verschillende systemen, de toepasbaarheid voor woningen en de bruikbaarheid als noodstroomsystemen. 

IoT-netwerken


De opkomst van Internet of Things (IoT), apparaten die met elkaar communiceren via draadloze netwerken, is voor de meeste mensen niet iets nieuws. Waar velen echter nog niet van op de hoogte waren, is dat er al verschillende partijen zijn die netwerken specifiek voor IoT-toepassingen aanbieden. Tijdens de KIEN Technodag werden de twee concurrerende netwerken LoRa en Sigfox besproken, waarbij de vraag naar boven kwam: vormt de opkomst van dit soort netwerken een kans of een bedreiging? Sietse Vis van KPN lichtte de werking van LoRa toe en Nicholas van Hoey Smith van Aerea besprak de mogelijkheden van Sigfox. Beide sprekers zagen voornamelijk kansen voor de installateur, wanneer die zich meer als adviseur en reseller opwerpt. Het belangrijkste hierbij is dat men voorbereid is op de komst van deze technieken op korte termijn. De aanwezigen waren geïnteresseerd in de mogelijkheden van de sensoren om veel data gelijktijdig te verwerken. Daarnaast waren er vragen over betrouwbaarheid en privacy. Deze onderwerpen waren dan ook de rode draad in de discussie.

 

Intelligente led


Binnen de ledverlichting zijn ook veel ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden gaande: intelligente lichtsystemen die werken via netwerkbekabeling, sensoren die informatie verzamelen, verlichting persoonlijk regelen via je smartphone, leasemogelijkheden; het kan tegenwoordig allemaal. Hiermee begeeft de lichttechniek zich op het terrein van ICT, waardoor de vraag rijst: wie gaat dit oppakken, de ICT-sector of de lichtsector? Een strategische samenwerking ligt voor de hand. KIEN volgt deze ontwikkelingen op de voet en zoomde op de Technodag in op een tweetal producten. Albert Fokkens van Philips Lighting zoomde in op het Connected Office systeem. Dit systeem is toegepast in een kantoorgebouw in Amsterdam en werkt via de aanwezige led-armaturen. Installatiebedrijf Unica werkt met een vergelijkbare techniek. Frank Krommenhoek gaf uitleg over hun Smart Led projecten. Beide sprekers gaven aan dat de wereld van led-verlichting in beweging is en dat we pas aan het begin van deze ontwikkeling staan. De technieken waar zij mee werken zijn nu nog high-end, maar worden steeds betaalbaarder. In de discussie kwamen onderwerpen als betrouwbaarheid, mogelijke combinaties met gelijkstroomnetten en alternatieve oplossingen aan bod. 

Energieopslag: hoe doe je dat?


Energieopslag is volop in het nieuws. In Amerika wordt de Power Wall van Tesla inmiddels uitgerold en ook voor de Nederlandse markt wordt energieopslag steeds interessanter. Dit laatste vanwege het feit dat de huidige salderingsregeling, het wegstrepen van eigen energieverbruik met eigen opgewekte energie, na 2017 onzeker is.  Wilbert Prinssen gaf een aantal voorbeelden van projecten die Technolution doet op het gebied van energieopslag, zowel elektrisch als warmte. Hij gaf aan dat de installateur een grote rol kan spelen in de energietransitie als system-integrator. Opslag is hierbij een belangrijk thema om ook in de toekomst de business case rond te krijgen. BettaBatteries heeft ingespeeld op de hype rondom de Tesla Wall en is daarom hun bestaande batterijtechnologie gaan toespitsen op de woningmarkt. Pim Kemper en Eric van Honk gaven toelichting op hun product Hybrid. De zaal was met name geïnteresseerd in de prijzen van de producten en de veiligheid. Ook de wetgeving rondom opslag en het delen van energie met de buren kwam aan bod. 

Interactie


Tijdens de Technodagen is er altijd grote interactie tussen de sprekers en de zaal. Ook deze keer lieten de bezoekers zich niet onbetuigd; de vragen (“Hoe sluit je zoiets dan aan op WiFi”) en tegengeluiden (“Maar er is toch al jarenlang zo’n soort systeem op de markt”) waren niet van de lucht. Daarnaast werd er tussen de presentaties door driftig gebruik van de gelegenheid om te netwerken: de visitekaartjes gingen van hand tot hand.


Wilt u ook een keer een Technodag bezoeken en zo op de hoogte blijven van hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen? In het voorjaar van 2016 vinden de KIEN Technodagen plaats op dinsdag 16 februari, woensdag 20 april en donderdag 23 juni. Zet deze data alvast in uw agenda en houdt de website van Stichting KIEN in de gaten voor meer informatie.