KIEN inspireert Vakgroep Beveiliging met IoT en lichtproject

Op uitnodiging van KIEN werden tijdens een bijeenkomst van de Vakgroep Beveiliging van ondernemersorganisatie Uneto-VNI, twee presentaties gegeven die een licht werpen op de toekomst van de beveiligingsbranche. Doel van de presentaties: laten zien wat er buiten het bestaande aanbod van beveiligingsproducten mogelijk is. En dat komt goed uit, want niet iedereen is overtuigd van de gezondheid van de branche op langere termijn. Marges staan onder druk en steeds meer vraagstukken zijn vervlochten met IT; iets waar niet alle bedrijven in de sector goed op zijn voorbereid. Door zulke trends tijdig te signaleren, weet KIEN de juiste bruggen te slaan en daarmee perspectief te scheppen.

Bij elkaar brengen partijen goed voor toekomst branches installatie en beveiliging


Op uitnodiging van KIEN werden eind mei, tijdens een bijeenkomst van de Vakgroep Beveiliging van ondernemersorganisatie Uneto-VNI, twee presentaties gegeven die een licht werpen op de toekomst van de beveiligingsbranche.


Doel van de presentaties: laten zien wat er buiten het bestaande aanbod van beveiligingsproducten mogelijk is. En dat komt goed uit, want niet iedereen is overtuigd van de gezondheid van de branche op langere termijn. Marges staan onder druk en steeds meer vraagstukken zijn vervlochten met IT; iets waar niet alle bedrijven in de sector goed op zijn voorbereid. Door zulke trends tijdig te signaleren, weet KIEN de juiste bruggen te slaan en daarmee perspectief te scheppen.


Wat slim licht kan doen

Maar je kunt je natuurlijk afvragen of innovatie eigenlijk wel past in een branche waar alles draait om zekerheid en betrouwbaarheid. KIEN liet in Eindhoven zien dat innovatie en beveiligen juist heel goed samengaan. Zo liet Tinus Kanters, projectleider van het Living Lab Stratumseind in Eindhoven, zien welke geavanceerde technologie de gemeente gebruikt om de veiligheid in dit roemruchte uitgaansgebied te borgen. Door toepassing van verschillende lichtpatronen, ontwikkeld met partners uit de techniek, psychologie en beveiliging, is de gemeente in staat om meer rust in de soms broeierige straat te creëren.


Het Living Lab maakt ook andere baanbrekende beveiligingstoepassingen mogelijk op Stratumseind. Sensoren en data-analyse maken het bijvoorbeeld mogelijk 20 seconden van tevoren een aankomende vechtpartij te signaleren, waardoor politie sneller kan worden gewaarschuwd. Kanters liet zien dat de gebruikte technologie prima werkt, mits er rekening wordt gehouden met ‘privacy by design’. Hiermee wordt bedoeld dat alle data die geregistreerd wordt, op voorhand al anoniem wordt gemaakt, nog voordat deze verstuurd wordt naar een centrale dataopslag. De projectleider wees erop dat installateurs zich nog in veel grotere getale kunnen gaan specialiseren in IT en datatechnieken, omdat de vraag hiernaar komende jaren flink zal toenemen.


Revoluties in traditionele processen dankzij het Internet of Things

Na een korte onderbreking vertelde Simon Philipsen, portfoliomanager Internet of Things bij KPN, hoe het LoRA-netwerk kan worden ingezet binnen beveiligingsscenario’s. Kleine sensoren en apparaten kunnen overal, vaak onopvallend, geplaatst worden en kunnen in combinatie met data-analyse tal van beveiligingsvraagstukken oplossen. Philipsen ziet dat in sommige sectoren LoRa en het IoT al een vlucht beginnen te nemen. Zo worden werkplekken beter beheerd en schoongemaakt, omdat sensoren alle eigenschappen en omstandigheden van een kantoor in een computersysteem nauwgezet bijhouden.


Samenwerking tussen beveiliging en installatiebranche

“Binnen beveiliging is enorm veel mogelijk, maar dan moeten partijen wel gaan samenwerken om het ecosysteem verder te ontwikkelen,” zegt Philipsen. Van LoRa is sinds de lente van dit jaar al een landelijk dekkend IoT-netwerk aanwezig en het is nu aan marktpartijen om de mogelijkheden ervan te gaan benutten. Als ideeën voor beveiligers en installateurs noemt Philipsen slimme alarminstallaties die betere inbraakbeveiliging mogelijk maken, het op afstand openen en sluiten van deuren en bijvoorbeeld sneller maatregelen kunnen treffen tegen veranderende weersomstandigheden dankzij klimaatsensoren. Ook interessant hierbij is de IoT Academy waar KPN mede-initiatiefnemer is. Deze partij biedt praktische cursussen voor installateurs om bekend te worden met het IoT. Naar aanleiding van de uitgewisselde ideeën, zijn KIEN en Uneto-VNI voornemens om een workshop op te zetten.