Kennisvragenbank: niet zeiken, vragen stellen!

Op woensdag 29 november 2017 organiseerde KIEN Innovatiemeesters de themabijeenkomst Kennisvragenbank: niet zeiken, vragen stellen! Onder leiding van Gert Bogers (projectmanager Kennisvragenbank) liet een 20-tal professionals uit de installatiebranche zich in twee uur tijd meevoeren in de noodzaak van (technische) wetenschappelijke kennis bij innovatieprojecten. De Kennisvragenbank is een speler die het innovatieproces voor de installatiebranche aanzienlijk kan versnellen, maar dat vergt wel een belangrijke eigenschap: durf en de wil om vragen te stellen!

Kennisvragenbank maakt wetenschappelijke kennis beschikbaar voor de installatiebranche

Vruchtbaar initiatief
“De Kennisvragenbank is het startpunt van innovatievragen en neemt werk uit handen van installateurs die een wetenschappelijk onderbouwd antwoord willen op hun innovatievraag”, trapt Gert Bogers af. Om zo’n vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden werkt KIEN Innovatiemeesters nauw samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De toehoorders werden tijdens deze bijeenkomst meegenomen in verschillende succescases van de Kennisvragenbank. Stuk voor stuk illustreerden deze cases dat de Kennisvragenbank een vruchtbaar initiatief is dat al meerdere installatiebedrijven die willen innoveren en kennis van de TU/e nodig hebben vooruit heeft geholpen. Een mooier bewijs dat de Kennisvragenbank een uitstekend alternatief is voor bedrijven die zelf geen R&D-afdeling hebben maar wel voorop willen lopen in de innovatie, lijkt er niet te zijn.

Bas Nijhuis als aanjager van de Kennisvragenbank
Als aanjager van dit initiatief is topvoetbalscheidsrechter Bas Nijhuis bij deze bijeenkomst aanwezig. Bas maakt de vergelijking tussen topvoetbal, innovatie en vragen stellen. Bas weet als geen ander hoe belangrijk het is om vragen te stellen om verder te komen. “Innoveren is ook een wedstrijd en juist alleen door het beste team samen te stellen, kom je waar je wilt zijn”. Bas vertelt hoe innovatie de traditionele voetbalwereld heeft veranderd en blijft veranderen. Met hilarische voorbeelden over de dagelijkse gang van zaken als topscheidsrechter in deze topsportwereld gaat hij in op zijn leermomenten en de kritische houding die hij als scheidsrechter te allen tijde moet aannemen. Geen topvoetballer ontsnapt aan de analyse van Bas, maar zelfs deze ervaringsdeskundige kan door de techniek worden overruled.

Naast topscheidsrechter is Bas ook ondernemer. Een ondernemer die net als de toehoorders van deze bijeenkomst volop bezig is met innovatie. “Alleen bedrijven die innoveren blijven voorop lopen en behouden hun markt”, zegt Bas Nijhuis. Gert Bogers vult aan dat dit precies zo werkt voor de installatiebranche. “Om verder te komen in het innovatieproces is wetenschappelijke kennis van groot belang”. Hij roept alle aanwezigen op om hun (technische) innovatievragen voor te leggen aan de Kennisvragenbank via www.kennisvragenbank.nl. De meest uitmuntende studenten van de TU/e gaan zich vastbijten in de innovatievragen die binnenkomen. Installateurs tonen interesse in dit initiatief.