Kennisplatform Energiekaart bundelt alle Nederlandse Smart Grid Projecten en hun resultaten

Op 24 september 2015 introduceerde Netbeheer Nederland De Energiekaart.net: de projectetalage van alle Nederlandse EnergieNetwerk projecten, pilots en proeftuinen en een overzicht van betrokken bedrijven en organisaties. Ook Stichting Kien staat erop. Wil je weten wat we doen? Klik op deze link: Stichting Kien voor een overzicht van het project of de projecten waar wij bij betrokken zijn.

Op 24 september 2015 introduceerde Netbeheer Nederland Energiekaart.net: de projectetalage van alle Nederlandse EnergieNetwerk projecten, pilots en proeftuinen en een overzicht van betrokken bedrijven en organisaties. Ook Stichting Kien staat erop. Wil je weten wat KIEN doet? Klik dan hier voor een overzicht van het project of de projecten waar KIEN bij betrokken is.Kennisinstituten en bedrijven staan te popelen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Maar hoe voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt? Hoe stimuleer je betrokkenen om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren, zodat goede ideeën tot volle wasdom komen?


Dat is waar het kennisplatform Energiekaart.net voor bedoeld is. Het is een initiatief van Netbeheer Nederland als brancheorganisatie van alle netbeheerders. “Het platform is van iedereen en voor iedereen”, benadrukt Marijn Artz van Netbeheer Nederland. “De inhoud komt van de betrokken bedrijven. Zij weten met welk beoogd resultaat een project of proeftuin is gestart. Zij vertellen wat ze geleerd hebben van het project en welke producten en diensten ze ontwikkeld hebben.”Hotspot

Dat een platform als Energiekaart.net in een behoefte voorziet, weet Artz wel zeker. “Iedereen is op zoek naar het Ei van Columbus. Er is grote vraag naar een helder overzicht van de pilots, proeftuinen en projecten op het gebied van duurzame energie. Een hotspot met alle partijen die bezig zijn om de energietransitie vorm te geven.


Via het kennisplatform kunnen er tips en tricks gedeeld worden. Maar we gaan ook dwarsverbanden leggen en discussies op gang brengen. Kortom: een podium waarop professionals ideeën kunnen opdoen en gedachten kunnen uitwisselen.

 


Living Lab

Het einddoel is een volwaardig, interactief en breed gedragen kennisplatform over duurzame energie-initiatieven. Een ‘Living Lab’ waar alle partijen elkaar makkelijk kunnen vinden. Dat is wel een uitdaging, beaamt Artz. “Zo’n platform bouwen is één, maar het moet natuurlijk wel gaan leven. Met deze eerste versie hebben brengen we in beeld wat we hebben en gaan we het gesprek met betrokken aan over hoe ze het kennisplatform het zouden willen gebruiken. Dat bepaalt immers het bestaansrecht van het platform. De komende tijd zoeken we potentiële platformgebruikers op tijdens live-bijeenkomsten. Zo hopen we ze nieuwsgierig te maken en samen, stapje voor stapje, de volgende fase in te gaan.”