Inzichten in energieopslagtechnologieën en systemen tijdens Technodag KIEN

Stichting KIEN organiseerde afgelopen maand de Technodag over energieopslag. Hier deelden verschillende interessante sprekers hun visie over opslagtechnologieën en systemen.

Stichting KIEN organiseerde afgelopen maand de Technodag over energieopslag. Hier deelden verschillende interessante sprekers hun visie over opslagtechnologieën en systemen.


 • Lars Beke (student aan de TU/e) deed in opdracht van Kien een globale studie naar energie opslag. Hierbij keek hij naar verschillende opslagtechnologieën en bijbehorende criteria, voor en nadelen.

   
 • Evert Raaijen (Firma Alfen) sprak over energie opslag op wijkniveau. Hij gaf hierbij  uitleg over SOPRA ( Sustainable off-grid Powerstation for Rural Applications Sustainable Smart Grids). Het SOPRA systeem zorgt voor autonome energienetten in gebieden waar het moeilijk is om aan stroom te komen of waarbij het net niet in balans is. Bekijk hier de presentatie. 

   
 • Anne Pieter Haytema (Nedap energysystems Powerrouter) gaf uitleg over de Powerrouter, een systeem dat eigen opgewekte zonne-energie op een efficiënte wijze gebruikt, opslaat en terugvoert naar het net. Met de bijbehorende installatietool heeft men niet alleen inzicht in de energieopslag op elk moment van de dag, maar kan men ook het eigen verbruik monitoren en onder controle houden. Lees hier meer over de Powerrouter.

   
 • Gerdien van de Vreede (NEN) behandelde de nieuwe normen in de elektriciteitsopslag. Zij vertelde over de functie van NEN en over hoe nieuwe normen tot stand komen en op welke manier men hier zelf een bijdrage aan kan leveren. Meer weten? Neem een kijkje op de website van NEN.

   
 • Bert den Ouden (Flexible power Alliance Network) sloot de ochtend af met zijn presentatie over FAN. Hij sprak over huidige opstellingen voor energieopslag en over de mogelijkheden die zijn firma met FAN biedt. Hierbij werden enkele opgestarte projecten als voorbeeld uitgelicht. Lees hier meer over de projecten van FAN.


Meer weten over een sociaal geaccepteerde standaard voor slimme netwerken? Bekijk hier het filmpjover het huis van Theo Fens