Installateurs moeten aanvallers worden

Als het aan Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde, ligt, zitten installateurs momenteel op gouden eieren. “Het is juist deze branche die alles in handen heeft om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Kijk maar naar thema’s als langer zelfstandig thuiswonen, het verduurzamen van woningen en energieopslag. Maar waarom worden installateurs niet wakker?

Als het aan Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde, ligt, zitten installateurs momenteel op gouden eieren. “Het is juist deze branche die alles in handen heeft om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Kijk maar naar thema’s als langer zelfstandig thuiswonen, het verduurzamen van woningen en energieopslag. Maar waarom worden installateurs niet wakker? Ik praat al tien jaar met de branche over het veranderende tijdperk. Het is nu het moment om op te staan en de mindset te veranderen. Dat hoef je niet alleen te doen. Doe het samen met collega-branches als de bouw en ICT. Kies voor een regionale of lokale aanpak, dan blijft het haalbaar. Zoek elkaar op en ga de uitdaging aan. Nu.”

 

Dit is in een notendop hoe Jan Rotmans zijn visie op de bouw- en installatiebranche op 12 december tijdens de KIEN-bijeenkomst  ‘To be or not to be’ weergaf. Met een prikkelende lezing wist hij een vertegenwoordiging van de bouw- en installatiesector te boeien. Doel van de bijeenkomst: de branche in beweging krijgen.

 

Vervolgens wist ex-vijfkamper Kelvin Hilgehorst het publiek te motiveren en inderdaad op te staan om in actie te komen. Zijn dieperliggende boodschap was helder: doe het op motivatie en vanuit je hart, niet vanuit je ratio omdat iedereen vindt dat je dit moet doen. Met een metafoor van een brandende Olympische vlam kostte het Kelvin weinig moeite om de groep enthousiast te krijgen.

 

De bijeenkomst vond plaats in De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, een goed voorbeeld van duurzaam bouwen en innovatief onderwijs ineen. Directeur Rein Meester hield nog een vlammend betoog over innovatie en de connectie tussen innovatief onderwijs en het bedrijfsleven. Hier blijkt nog een ‘gap’ te zitten, wat we gezamenlijk (onderwijs en MKB’ers) moeten gaan dichten. Ook hier geldt: doe het samen, dan kun je resultaten behalen.

 

En is het doel van de bijeenkomst bereikt? Jazeker! Maar liefst twintig vertegenwoordigers durven de uitdaging aan om in januari 2017 gezamenlijk het transitieplan te gaan schrijven. De eerst stap is gezet en de eerste vervolgstap staat gepland. Wij hebben er zin in !