Installateurs maken kennis met (zorg)robots

Tijdens de Robocup eind juni in Eindhoven waren er niet alleen voetbalrobots te zien. Ook huis- en zorgrobots vertoonden er hun kunsten. Op uitnodiging van KIEN ontdekten e-installateurs en vertegenwoordigers van ziekenhuizen en zorginstellingen op 26 juni jl. dat robots geen science fiction meer zijn. Wanda Kruijt, themacoördinator bij KIEN was erbij en doet verslag.


Eindhovense voetbalrobots azen op prolongatie

De Robocup is het wereldkampioenschap voetbal, maar dan voor robots. Een wetenschappelijk en educatief initiatief om onderzoek in kunstmatige intelligentie en robotica te stimuleren. Sinds 2012 is het team van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kampioen.


Robotica: kansen voor installateurs

“De dag voor de start van het toernooi  organiseerde KIEN in samenwerking met de TU/e  de themaochtend  ‘Robotica in de Zorg’ bij het terrein van de Robocup. Verschillende experts presenteerden en demonstreerden de mogelijkheden van het gebruik van robots. Voor installateurs belangrijke ontwikkelingen, want huisrobots doen zo langzaamaan hun intrede. Die communiceren straks met alle andere apparaten in het slimme huis. “Typisch het terrein van de installateur”, meent Wanda.


Valdetectie

 Hoewel nog geen gemeengoed, zijn huisrobots geen science fiction meer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld (de zorg voor) ouderen- en hulpbehoevenden ondersteunen. Van relatief eenvoudige valdetectie tot uitgebreide hulprobot. “Pieter Jonker, hoogleraar robotica aan de TU Delft, presenteerde de eisen aan dergelijke robots en schetste de mogelijkheden in de zorg. Relatief eenvoudig is de valdetectie, waarbij 1 centrale camera bewegingen registreert en kan beoordelen of een oudere gevallen is. Omdat alleen de contouren zichtbaar zijn, is de privacy gewaarborgd. De TU Delft is op zoek naar een partner om deze technologie op de markt te brengen.”


Robots overal

Heico Sandee, programmamanager robotica  van de TU/e en technisch manager bij Alten, liet zien dat robots nu al veel gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij industriële processen. Maar ook in huishoudens, denk aan een automatische stofzuiger. Ook in de agrarische sector vind je al veel robots, bijvoorbeeld om ham te ontbenen, aardbeien te plukken en koeien te melken. En voor defensie experimenteert men wereldwijd volop met robotica. 


Voor zorgtoepassingen is veiligheid heel belangrijk. Heico Sandee verwacht dit jaar ISO veiligheidsnormen voor robots. De markt voor robotica zal dan groeien. In ziekenhuizen worden nu al robots gebruikt voor moeilijke operaties.


Sociale robots

Een ander type is de sociale robot. Daarover vertelde Herjan van den Heuvel van Smart Homes. “Ook nog geen robots met ledematen, maar meer geavanceerde beeldschermen met camera's op wielen”, vervolgt Wanda. “Een uitkomst voor ouderen thuis of in het verzorgingshuis. Zo’n sociale robot rijdt naar mensen toe zodra geregistreerd is dat zij bijvoorbeeld te weinig bewegen of lang niet gedronken of gegeten hebben. De robot geeft dan een herinnering op het scherm om iets te gaan doen. Die herinnering is mogelijk door te registreren hoe vaak mensen kranen, deuren, apparaten, wc’s, kortom alles in huis gebruiken. Als de boodschap aan de bewoner niet voldoet, maakt de robot een videoverbinding met de zorgcentrale. Hulpverleners kunnen dan zien wat er aan de hand is en contact leggen. Detectie via sensornetwerken en communicatieverbindingen zijn typisch het terrein van de e-installateur. Smart Homes heeft deze robots getest in verschillende omgevingen en men reageert er zeer positief op.”  In het Youtube filmpje is een voorbeeld te zien van een sociale robot die is ontwikkeld door Smart Homes.Robot Rose is direct inzetbaar

Tot slot presenteerde Michiel van Osch Robot Rose (remotely operated service robot). De naam zegt het al: geen autonome robot, maar een thuiszorgrobot die op afstand bestuurd wordt door een thuiszorgmedewerker in een  zorgcentrale. “Het mooie hiervan is dat hij geen aanpassingen aan de bestaande woning vergt. Robot Rose kan rondrijden, dingen oppakken en aangeven, deuren openmaken, en in de nabije toekomst maaltijden voorbereiden en schoonmaken. . Ook deze robot voorziet in een videoverbinding met de centrale zodat het contact tussen verzorger en client behouden blijft.”


Wereldcup kwijt, ervaring rijker

Na het serieuzere deel, volgde een rondleiding langs het robot voetbalteam. Een mooie opwarmer voor de belangrijke wedstrijd de volgende dag: de halve finale om de wereldcup 2013. Helaas slaagde het Eindhovense team er niet in de titel te prolongeren. Maar het heeft de installateurs wel een aangename en vooral leerzame ochtend bezorgd. Want 1 ding is duidelijk: robotica heeft de toekomst en kan niet zonder installatietechniek.