Installateur, ga kathedralen bouwen

Innovatie staat hoog op de agenda. Maar hoe trek je innovaties vlot? Dat begint met een gezamenlijke droom. Een stip aan de horizon: een concreet en haalbaar doel. Waarbij de e-installateur het voortouw neemt om het schip naar die stip te loodsen.


Innovatie staat hoog op de agenda. Maar hoe trek je innovaties vlot? Dat begint met een gezamenlijke droom. Een stip aan de horizon: een concreet en haalbaar doel. Waarbij de e-installateur het voortouw neemt om het schip naar die stip te loodsen.


Over innovatie wordt veel gepraat. Maar in actie komen gaat moeizaam. Dat komt doordat mensen over innovatie vaak langs elkaar heen praten. Ieder heeft zo zijn eigen beeld. En al gauw worden er innovatieprocessen gedefinieerd en commissies in het leven geroepen. Dat schiet niet op.


Wat wel opschiet, is een gezamenlijke droom. Zoals een oplossing voor een maatschappelijk knelpunt. Een 0-energieomgeving, ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen, meer veiligheid in de woning, noem maar op. Liefst geen landelijke, macro-economische benaderingen, maar lokale oplossingen.


Zo gaan we bijvoorbeeld om de tafel met een wethouder en helpen hem om een hele wijk in 2020 energieneutraal te maken. Dan is er een concreet en haalbaar doel, waar ook anderen enthousiast van worden. Zo krijgen we aannemers, architecten en al die andere lokale ondernemers en burgers mee die nodig zijn om het doel te bereiken. Een utopie? Nee hoor, want zo lukt dat al in Bronkhorst, Geldermalsen, Waalwijk, Helmond en Eindhoven.


Daarbij is de e-installateur ‘nieuwe stijl’ de aangewezen persoon om de innovaties vlot te trekken. Installateur nieuwe stijl? Ja, dat is een installateur met een iets andere blik op de wereld. Iemand die proactief is en meedenkt. Die niet afwacht tot er een bestek komt, maar vanuit de droom het lef heeft om z’n eigen bestek te schrijven. Uiteraard samen met de opdrachtgever en de andere ondernemers.  


Installateurs met zo’n houding maken hun eigen toekomst. De markt vraagt namelijk niet langer dradentrekkers, maar om probleemoplossers. Mensen die een droom helpen waarmaken. Zoals de bekende steenhouwer. Kent u deze metafoor?


Een reiziger komt op zijn weg een steenhouwer tegen en vroeg: “Wat doe jij?” De steenhouwer antwoordde: “Ik hak stenen”. Verderop zag de reiziger nog een steenhouwer en stelde dezelfde vraag. Deze antwoordde: “Ik krijg tekeningen van een architect. Dan zoek ik een rots en hak stenen op specificatie”. Weer wat verder zat een derde steenhouwer. “Wat doe jij?”  De steenhouwer antwoordde: “Ik ben een kathedraal aan het bouwen”.


Kijk, dát is de juiste instelling. Daarmee bereik je meer, maak je anderen enthousiast en realiseer je dromen. Daarom zijn succesvolle, innovatieve installateurs geen steenhouwers, maar kathedralenbouwers. Want dat is precies waar de markt om vraagt.