Innoveren: het ei van Columbus? – gastblog Marc van Delft

Innoveren is anders kijken en anders denken, uw hoofd leegmaken en ruimte maken voor iets nieuws. Ook in de installatiebranche denken we aan grote technologische vernieuwingen, zeker als het om innovatie gaat. Grote dingen zijn zichtbaar…, maar het zijn juist ook de kleine dingen die ertoe doen. Tegelijk: innovatie is normaliter geen vast onderdeel in onze branche en R&D is bij u op de zaak naar alle waarschijnlijkheid geen afdeling met vijf werknemers. Hoe dan ook: ‘innoveren moet je integreren’, aldus Marc van Delft van de Van Delft Groep. Hoe zorgt u ervoor dat u op andere terreinen kunt vernieuwen om uw bedrijf toekomstbestendig te maken?

Anders
Innoveren is anders leren kijken en aanpakken. De noodzaak om te innoveren wordt voortdurend groter door de snelle veranderingen in het huidige tijdperk. Aarzel niet bij een idee in uw bedrijf, maak een plan, ga aan de slag en blijf focussen.

Goed?
Innoveren kunt u klein en bij uzelf houden. Leer ook van en met elkaar om te vernieuwen. Innoveren hoeft écht geen nieuwe uitvinding te zijn. Zet andere manieren van samenwerkingen op. Het uitwisselen van kennis en kunde is al een enorme stap. Of neem een kijkje in de keuken bij een ander bedrijf. Stel uzelf de vraag: ‘Doen we de goede dingen en doen we de goede dingen goed?’.

Talent benutten
De beste innovaties komen uit onverwachte hoek. Ontketen bijvoorbeeld collectieve denkkracht. Verbinding en samenwerking tussen medewerkers zorgt voor een nieuwe manier van werken. Jong en oud versterkt. We hebben daarom vrije denkers en verbinders nodig om het in de praktijk te brengen.

Succes van innovatie
Zorg dat u fases hanteert en doe niet teveel tegelijk. Het staat of valt met de mensen in uw bedrijf en een leidinggevende die de richting bepalen. Vergeet niet successen in uw bedrijf te delen, want dat motiveert enorm. Een leerpunt is dat veel mensen innoveren zelf niet ervaren als zodanig. Zodra deze omslag er is, vindt er daadwerkelijk verandering plaats en is er feitelijk gezien sprake van innovatie. En om de energie bij langlopende trajecten vast te houden, is het belangrijk dat uw ankerpunten duidelijk zijn. Bespreek regelmatig de voortgang om waar nodig bij te sturen voor de doelen op de lange termijn.

Uitnodiging
Er zijn legio mogelijkheden om te innoveren in de installatiebranche. De belangrijkste tip: ga gewoon aan de slag!

Marc van Delft
Directeur Van Delft Groep