Het financieringsmodel ESCo voor e-installateurs

Tijdens de themabijeenkomst ‘Energieprestatiecontracten, beloning van kwaliteit’ in Apeldoorn heeft Stichting KIEN het boek ‘Het financieringsmodel ESCo’ gepresenteerd. Het boek is in opdracht van KIEN geschreven door Gerard te Boekhorst, consultant energietransitie en lid van de commissie elektrisch vervoer en smart grid van Uneto-Vni. ‘Het financieringsmodel ESCo’ is een praktische handleiding voor elektrotechnische installateurs om het initiatief te nemen bij het organiseren en financieren van duurzame-energieinstallaties via Energy Service Companies (ESCo’s).


ESCo-model biedt e-installateur kans om initiatief te nemen bij verduurzaming


 


Tijdens de themabijeenkomst ‘Energieprestatiecontracten, beloning van kwaliteit' in Apeldoorn heeft Stichting KIEN het boek ‘Het financieringsmodel ESCo’ gepresenteerd. Het boek is in opdracht van KIEN geschreven door Gerard te Boekhorst, consultant energietransitie en lid van de commissie elektrisch vervoer en smart grid van Uneto-Vni. ‘Het financieringsmodel ESCo’ is een praktische handleiding voor elektrotechnische installateurs om het initiatief te nemen bij het organiseren en financieren van duurzame-energieinstallaties via Energy Service Companies (ESCo's).


Een ESCo is een samenwerkingsverband van bedrijven die aanleg, beheer, onderhoud én de financiering van de energie-installatie van gebouwen verzorgen. De inzet van die samenwerking is het realiseren van een significante energiebesparing volgens de Trias Energetica: besparen op energieverbruik; effectiever en efficiënter omgaan met bestaande energie door innovatieve (elektrotechnische) oplossingen; duurzame energie opwekken. Een belangrijk deel van de kosten van installatie, beheer en onderhoud wordt gefinancierd uit de uiteindelijke besparing op de energiekosten. Via een ESCo wordt die kostenbesparing op basis van energieprestatiecontracten voorgefinancierd, zodat de initiële investering voor de opdrachtgever klein is. Inmiddels zijn er landelijk al diverse ESCo-projecten zeer succesvol geïmplementeerd.


“Het financieringsmodel ESCo levert daadwerkelijk een win-winsituatie op”, aldus Gerard te Boekhorst. “Het model biedt elektrotechnische installatiebedrijven de kans om het initiatief te nemen in de organisatie en realisatie van duurzaamheidsprojecten. De installateur kent de markt en de techniek en is een bepalende speler bij het bepalen van de juiste technische oplossingen. De installateur kan de spil zijn van een ESCo. Voor de opdrachtgever ligt een aanzienlijke kostenbesparing in het verschiet, terwijl hij nu al gebruik kan maken van innovatieve en moderne technieken en het energieverbruik ziet dalen en verduurzamen. Het financieringsmodel is voor zowel opdrachtgever als uitvoerende installatie- en technische bedrijven financieel aantrekkelijk. Bovendien is het als investeringsmodel zeer interessant voor (institutionele) beleggers als pensioenfondsen en banken.


Financiering van energiebesparing en duurzame energie

Het boek ‘Het financieringsmodel ESCo’ is door Gerard te Boekhorst opgezet als handleiding voor de e-installateur om voor opdrachtgevers verduurzaming te realiseren via een ESCo. De installateur krijgt  in het boek tips, adviezen en praktijkvoorbeelden zodat hij niet zelf het wiel weer hoeft uit te vinden. Het boek wordt voor de eerste keer uitgereikt aan deelnemers aan de themamiddag van Stichting KIEN ‘Energieprestatiecontracten, beloning van kwaliteit' op 26 september aanstaande in Apeldoorn, waar deskundigen, ondernemers en banken de mogelijkheden tonen van financiering van energiebesparing en duurzame energie.


Wilt u de pdf van het boekje ‘Het financieringsmodel ESCo’ ook aanvragen? Klik dan hier.