Heel Nederland energieneutraal: deal or no deal?

2015 is niet alleen het jaar van het licht, maar ook het jaar van het energielabel. Onlangs plofte bij vijf miljoen huiseigenaren een brief met een voorlopig energielabel op de deurmat. Jammer dat dit kabinet telkens weer kiest voor straffen in plaats van belonen.

2015 is niet alleen het jaar van het licht, maar ook het jaar van het energielabel. Onlangs plofte bij vijf miljoen huiseigenaren een brief met een voorlopig energielabel op de deurmat. Jammer dat dit kabinet telkens weer kiest voor straffen in plaats van belonen. Zonder een geldig energielabel riskeert de woningeigenaar namelijk een boete van maximaal 405 euro. De Energiesprong daarentegen beloont energiezuinige burgers. Nul-op-de-meter, wie wil dat nou niet?


Je eigen huis energieneutraal maken is één ding, maar hoe maak je heel Nederland energieneutraal? Die vraag houdt Jan Willem van de Groep van Platform31, regisseur van het overheidsprogramma Energiesprong, dagelijks bezig. Samen met partners uit bouw en vastgoed jaagt hij zijn droom na om overal nul-op-de-meter te krijgen. In 2050 kan elk huis in ons land volgens hem energieneutraal zijn.


“Weg met de somberheid over de bouw, niet zeuren en ons hoofd naar Den Haag draaien, maar aanpakken, dat is het devies.” Met de nodige peptalk werd op 20 juni 2013 in perscentrum Nieuwspoort, waar anders, het officiële startschot gegeven voor de Energiesprong. Laten we maar eens beginnen met het renoveren van 111.000 huurwoningen, zo klonk het ambitieus. Dit voor Nederlandse begrippen ongekende positivisme echoot nog steeds na.


De deal


Vier bouwers en zes woningcorporaties tekenden in het bijzijn van minister van Wonen, Stef Blok, de deal die de toepasselijke naam ‘Stroomversnelling’ mee kreeg. Huurders betalen hun energiekosten aan hun woningcorporatie, corporaties investeren dat geld in renovatie en bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten. Deal or no deal? Bewoners mogen zelf beslissen. De Stroomversnelling richt zich primair op grote aantallen seriewoningen uit de jaren ’50-’70. Woningen met lage huren, maar met hoge energiekosten. Kou-, tocht- en vochtproblemen zijn er schering en inslag. Door het bouwproces te industrialiseren, vergelijkbaar met de auto-industrie, kan de kwaliteit van de woning flink worden verbeterd tegen lagere kosten. Met een gemiddelde renovatieprijs van 60.000 euro komt de omvang van deze deal uit op ruim 6,5 miljard euro.


Theemuts


De Willy Wortels bedachten vanuit incubators slimme concepten. Je zet als het ware een theemuts over de bestaande gevel heen. Combinaties van goede isolatie, slimme installaties en de inzet van lokale duurzame energie, maken het mogelijk dat de energiemeter op jaarbasis op nul uitkomt. Huishoudens gaan zelf stroom opwekken en nemen afscheid van gas als energiebron. De zaak kwam in een kleine stroomversnelling dankzij het tv-programma Ons Huis Verdient Het op RTL4 dat vorig jaar 4.4 miljoen kijkers trok. Ondertussen werd volgens hetzelfde recept ook de Stroomversnelling Koopwoningen opgestart. Huiseigenaren krijgen een lening voor een slimme verbouwing en de e-installateur kan na de crisisjaren weer aan de bak.Guidance


Niet alles ging van een leien dakje. Even dreigde de Autoriteit Consument & Markt een dam op te werpen. De deal tussen een beperkt aantal partijen zou de mededinging kunnen beperken, zo waarschuwde zij, maar via een zogenoemde guidance wordt Energiesprong vooralsnog geen strobreed in de weg gelegd.


Doeners


Ondertussen zaten we bij Stichting KIEN niet stil. We zijn en blijven doeners. De tijd van koffieleuten is nu wel voorbij. Zo hebben we een heel concreet stappenplan ontwikkeld, dat zich al in de praktijk heeft bewezen, in gemeenten als Rotterdam, Bronkhorst, Enspijk, Helmond, Waalwijk, Dongen en Eindhoven. We nemen consumenten, overheden, bedrijfsleven en instellingen graag mee op onze innovatiereis op weg naar een 0-energieomgeving. Door onze assets te combineren met de knowhow van kennis- en opleidingsinstituten als SBRCURnet, DIO, Saxion en BOB ontstaat een geheel nieuwe dynamiek.


Onze doenersmentaliteit en ‘reiservaringen’ bleven niet onopgemerkt. Energiesprong zocht contact met KIEN en inmiddels zijn we partners. Binnenkort gaan we samen in Tilburg en Utrecht aan de slag met als doel nul-op-de-meter. Tientallen jaren werd het bouwproces gekenmerkt door gebrekkige samenwerking in de keten, geïsoleerde projecten en hoge faalkosten. Pas nu komt de zaak écht in een stroomversnelling.