Gouden tijden of donkere wolken? De toekomst is ook een keuze

Even Apeldoorn bellen. Deze befaamde slogan kwam ik weer tegen toen ik onlangs opnieuw het reclamespotje zag waarin de verzekeraar uit de Gelderse stad toont hoe voor twee inbrekers in een villa letterlijk alle deuren opengaan omdat de eigenaar op een Apple-esque manier kilometers verderop de laatste snufjes in domotica staat te presenteren. Zulke scenario’s zijn geen toekomstmuziek. Het Internet of Things maakt het mogelijk dat álle installaties van een gebouw door een computer worden aangestuurd. Zulke woningen zijn er al en gaan er nog veel meer komen. Software is eating the world.

Even Apeldoorn bellen. Deze befaamde slogan kwam ik weer tegen toen ik onlangs opnieuw het reclamespotje zag waarin de verzekeraar uit de Gelderse stad toont hoe voor twee inbrekers in een villa letterlijk alle deuren opengaan omdat de eigenaar op een Apple-esque manier kilometers verderop de laatste snufjes in domotica staat te presenteren.


Zulke scenario’s zijn geen toekomstmuziek. Het Internet of Things maakt het mogelijk dat álle installaties van een gebouw door een computer worden aangestuurd. Zulke woningen zijn er al en gaan er nog veel meer komen. Software is eating the world.


Installaties in huis die volledig aan de eisen moeten voldoen

Ziekenhuizen zijn, aangemoedigd door de overheid, bezig om zorg tot in de woning van de patiënt aan te bieden. Eerder kon een behandeling als nierdialyse alleen in een zorginstelling onder begeleiding van hooggespecialiseerd personeel plaatsvinden, maar nu is een ontwikkeling gaande dat nierdialyseapparatuur ook in de woning geplaatst kan worden, direct gekoppeld aan de interne IT van het ziekenhuis.


Goede installaties zijn hiervoor vereist. Het is letterlijk van levensbelang dat apparatuur blijft werken, vandaar dat de installateur hier een cruciale rol in speelt. Hij is degene die verantwoordelijk is voor het betrouwbare netwerk waarop ook andere installaties zoals de koelkast, CV en audio/videoapparatuur kunnen draaien. En er zal nog van alles aan dit netwerk worden toegevoegd.


De glazen bol wordt onder het stof vandaan getrokken

We staan aan de vooravond van iets spectaculairs dat hiermee verband houdt en heel groot wordt. Bij KIEN kijken we met veel belangstelling naar fotonica: supersnelle verbindingen waarbij data via licht over glas overgebracht wordt. Komende tijd helpen we de TU/e met de introductie van fotonica, een technologie waarvan vele wetenschappers en experts in het veld verwachten dat deze ervoor zal zorgen dat er een ware revolutie in toepassingen zal ontstaan. De impact zal te vergelijken zijn met de komst van de microchip.


Het ‘probleem’ op dit moment is alleen dat we nog niet weten wat er allemaal mogelijk is; net zo goed als mensen die een paard hadden begin twintigste eeuw nog niet goed wisten wat ze met een auto moesten doen, is nu de vraag wat die snellere dataverbindingen de wereld gaan brengen.


Fotonica, het Internet of Things, big data en tal van andere trends die vanuit IT nu al een impact hebben of snel zullen gaan hebben, bespreken we op 9 juni tijdens het KIEN Innovatiecongres in DeFabrique in Utrecht. De prachtige kans die hier ligt, is dat KIEN de partijen samenbrengt die vorm gaan geven aan de invulling van voornoemde trends. Samen ontdekken we de mogelijkheden en brengen we de werelden van wetenschap en bedrijfsleven bij elkaar.


Stilzitten is weggevaagd worden

Niets met deze trends doen, betekent voor de installatiebranche stilstand. En op termijn dus achteruitgang. Disruptie en het irrelevant worden door niet mee te gaan in ontwikkelingen die een grote invloed hebben op het functioneren van processen in maatschappij en economie is voor de (elektro)techniek een groot risico. Uurtje-factuurtje werkt niet meer; installateurs zullen hun business moeten halen uit abonnementsmodellen in plaats van een rekening te sturen voor x meter pijp en x meter draad. Daar zal je jouw interne organisatie op moeten inrichten, net zo goed dat het van belang is de technologische ontwikkelingen op de voet te volgen.


Ook de toekomst draait voor de (e-)installateur om het leveren van de hoogste kwaliteit. Dat kan alleen door goed te blijven luisteren naar de klant en mee te gaan met technologische ontwikkelingen. Wordt eerder genoemd abonnementsmodel toegepast en lever je geen kwaliteit, dan krijg je vanzelf het deksel op de neus, omdat je keer op keer teruggeroepen wordt door ontevreden klanten. Daarom is ook specialisatie een onderwerp dat hierin handvatten biedt, en dat we op het congres verder gaan uitdiepen.


Snel schakelen met experts

Tijdens het KIEN Innovatiecongres 2016 leggen we vragen over nieuwe technologie van klanten en ondernemers rechtstreeks bij de betreffende kennisinstellingen neer. Studenten en hoogleraren die aanwezig zijn, vinden dit enorm leuk en leerzaam, want ook voor hen is het een uitgelezen kans om kennis te nemen van wat binnen het mkb speelt en direct adviezen te geven zonder dat daarvoor een uitgebreid onderzoeksrapport nodig is.


Ondernemers spelen een sleutelrol in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Technologie is daarin een hulpmiddel dat komende tijd nog belangrijker gaat worden. Kom naar Utrecht om kennis op te doen en geïnspireerd te worden. Alleen als we de koppen bij elkaar steken, hoeft straks niemand meer naar Apeldoorn te bellen.