Gemeente Beesel wint duurzaamheidsprijs met KIEN-project

Eindhoven, 13 december – De Limburgse gemeente Beesel heeft met haar duurzaamheidsproject ‘De Groene Vogel’ de eerste prijs gewonnen in de prijsvraag ‘De knop om’. Deze prijsvraag schreef AgentschapNL uit om energiebesparing door gedragsverandering te stimuleren. Het plan ‘De Groene Vogel’ was volgens AgentschapNL het beste idee. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Nacht van de Nieuwe Macht op 12 december in Bunnik.


Prijsvraag AgentschapNL voor energiebesparing door gedragsverandering


Eindhoven, 13 december – De Limburgse gemeente Beesel heeft met haar duurzaamheidsproject ‘De Groene Vogel’ de eerste prijs gewonnen in de prijsvraag ‘De knop om’. Deze prijsvraag schreef AgentschapNL uit om energiebesparing door gedragsverandering te stimuleren. Het plan ‘De Groene Vogel’ was volgens AgentschapNL het beste idee. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Nacht van de Nieuwe Macht op 12 december in Bunnik. 

 


In het plan hebben bewoners van de buurt, lokale scholen, instellingen en bedrijven zelf de regie om het verbruiksgedrag in hun wijk te veranderen. Met deze ‘bottom-up’-aanpak wint de gemeente 25.000 euro en de ondersteuning van AgentschapNL om het project uit te werken.


In ‘De Groene Vogel’ van de gemeente Beesel spelen energiecoaches een belangrijke rol. Zij informeren de bewoners over de besparingsdoelen en hoe zij deze kunnen behalen. Ze versterken daarmee de bewustwording van energiebesparing. Ter inspiratie en informatie staat een energieneutrale ‘bespaarwoning’ centraal, die ook dienst doet als infocentrum. Deze bespaarwoning werd in samenwerking met de woningcorporatie ingericht.


‘Dit komt uit de buurt’

Het plan ‘De Groene Vogel’ sluit naadloos aan op de aanpak van de Stichting KIEN voor de uitrol van de 0-energieomgeving. Volgens Twan Jochijms, secretaris van Stichting KIEN en ondernemer in de gemeente Beessel,  is de bottom-up aanpak de beste manier om duurzaamheid en energiebesparing daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen: “Uitgangspunt is wat de bewoners willen, niet wat de techniek of overheid voorschrijft. Het plan “De Groene Vogel” strookt met de aanpak van Stichting KIEN. Wij zijn de initiator en brengen organisaties uit alle sectoren – bedrijfsleven, overheid, wetenschap – samen om duurzaamheid te versterken. Die gebundelde expertise stellen we in dienst van gebruikers. Klimaatverbetering begint immers bij gedragsverandering van de gebruikers. Op  een groot aantal projecten laten we nu zien dat duurzaamheid echt werkt. En het is prachtig dat dit project in de gemeente Beesel de erkenning en ondersteuning krijgt van AgentschapNL.”
Wethouder Duurzaamheid Ton Verlijsdonk van Beesel: “Dit plan komt echt uit de buurt, de gemeente faciliteert alleen. De scholen, diverse bedrijven en instellingen, de moskee en niet te vergeten de buurtbewoners – iedereen doet mee. Dat enthousiasme brengen we over. Succes gegarandeerd.” Verlijsdonk benadrukt de praktische toepasbaarheid van De Groene Vogel. Geen abstracte visie of vaag plan: “We kunnen morgen beginnen!”