Experts gaan uitdagingen aan tijdens Inspiratietafel

Elektriciteit is een basisvoorziening. Maar het net staat onder druk. Hoe houden we het midden- een laagspanningsnet voor de toekomst ook houdbaar? Een vraag waar ruim dertig deskundigen zich met veel enthousiasme over bogen tijdens de eerste Inspiratietafel van KIEN. De vruchtbare ideeën worden uitgewerkt tot concrete projecten tijdens de Innovatietafel.

Elektriciteit is een basisvoorziening. Maar het net staat onder druk. Hoe houden we het midden- een laagspanningsnet voor de toekomst ook houdbaar? Een vraag waar ruim dertig deskundigen zich met veel enthousiasme over bogen tijdens de eerste Inspiratietafel van KIEN. De vruchtbare ideeën worden uitgewerkt tot concrete projecten tijdens de Innovatietafel.De Inspiratietafel stelt deelnemers in de gelegenheid om op een vrije manier met experts op alle deelgebieden vrij na te denken over relevante vragen in de sector. Niet alleen goed voor de contacten, maar ook een uitgelezen kans om extra kennis op te doen en op tijd aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen. Als ondernemer weet je zo extra goed waar nieuwe kansen opkomen; als wetenschapper of student leer je kennismaken met vragen uit de markt.


De deelnemers aan de Inspiratietafel op 13 oktober kwamen op initiatief van KIEN bij elkaar op de Universiteit van de Geit om oplossingen te bedenken voor de uitdagingen op het laag- en middenspanningsnet.


Gelukkig zijn die oplossingen er. De Inspiratietafel bood genoeg expertise en netwerk om die door te ontwikkelen aan de vervolgstap die KIEN organiseert: de Innovatietafel.


In een ruimte boven 950 geiten in Hoogland boog een team van specialisten zich over dit vraagstuk: van installateur tot aan netbeheerder en van student tot professor. Die combinatie leverde voor menigeen verrassende inzichten en waardevolle, nieuwe contacten op.


Vrijwel alle partijen waren het er over eens: om bewustwording te krijgen, moet je meer zichtbaar zijn. Er is genoeg om trots op te zijn! Daarbij is de opgedane kennis van groene en duurzame oplossing een fantastisch exportproduct.


Neem bijvoorbeeld Team FAST van studenten van de TU Eindhoven. In samenwerking met VDL ontwikkelen zij een bus die op mierenzuur moet gaan rijden. Volgend jaar april moet het al zover zijn. Mierenzuur is een interessante ontwikkeling, omdat het op een simpele manier energie voor brandstofcellen op basis van waterstof kan leveren. In tegenstelling tot waterstof zelf kan mierenzuur betrekkelijk eenvoudig worden opgeslagen en getransporteerd.


De Inspiratietafel was zo open mogelijk opgesteld. Hoe mooi zou het zijn zijn om zoveel mogelijk vanaf nul te beginnen? Die situatie is er nu eenmaal niet in Nederland. Maar in andere (ontwikkelings)landen is die kans er wel. Het Nederlandse bedrijfsleven zou, in samenwerking met de wetenschap, zich goed in de kijker kunnen spelen met concrete projecten in het buitenland waar gebruik gemaakt wordt van innovatieve technologieën.


Bouwplaatsen bieden een uitgelezen kans om projecten uit te rollen. Een bouwaansluiting op het net is vaak een kostbare zaak, dus kan het voor aannemers aantrekkelijk zijn om zelf voor de elektriciteitsvoorziening te zorgen. Een bouwplaats als pilotproject voor niet alleen duurzame energieopwekking, maar ook zuiniger en slimmer met de beschikbare energie omgaan, samen met opslag- en energiemanagementsystemen, zou de sector als geheel positief op de kaart kunnen zetten.


Kortom: de Inspiratietafel was een mix van uiteenlopende experts die waar ideeën in een snelkookpan konden worden gestopt om zo de eerste kiem tot echte innovaties te leiden. Met de Innovatietafel wil KIEN een vervolg hieraan geven en komen tot projecten. Gewoon doen, dus.


Binnenkort volgen er nieuwe Inspiratietafels met nieuwe thema's. Hou onze site, Twitter en LinkedIn in de gaten voor meer informatie!