Eindhovense kerk verduurzaamt

De parochie van de St. Petrus in Eindhoven heeft Stichting KIEN gevraagd een zogenaamde energieke restauratie op de kerk uit te voeren.

De parochie van de St. Petrus in Eindhoven heeft Stichting KIEN gevraagd een zogenaamde energieke restauratie op de kerk uit te voeren. KIEN gaat de parochie helpen op bouwfysisch en energetisch niveau door een optimaal klimaat én een optimaal lichtsysteem te ontwikkelen. Hierbij slaat KIEN de handen ineen met de Hansen hogeschool, de TU/e en Eindhovens trots Philips.


De parochie staat door een terugloop in financiën en bezoekersaantallen steeds vaker en langer leeg. Tijdens incidenteel gebruik, bijvoorbeeld tijdens een eredienst als een huwelijk of begrafenis, wordt de kerk verwarmd. Deze plotse opwarming gaat samen met een verhoging van de luchtvochtigheid. Beide hebben een negatieve invloed op de bouwfysische staat van het monumentale gebouw  en op de kunstwerken die zich in de kerk bevinden. De hoge luchtvochtigheid zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lood van de glas-in-lood ramen oxideert en leidt bovenal tot een torenhoge energierekening.


Op bouwfysisch gebied gaat KIEN samen met de TU/é kijken naar hoe de kerk verwarmd kan worden zonder dat het gebouw er schade door lijdt. De kerk zal in de toekomst namelijk steeds meer worden ingezet voor evenementen en erediensten. Het vinden van een optimaal klimaat is dus van groot belang.


Op energetisch gebied kan bij verduurzaming gedacht worden aan warmte-koude opslag, stralingsopslag of het gebruik van een warmtepomp. Een student van de Hansen Hogeschool is bezig met een promotie op het gebied van energieke restauraties aan monumentale gebouwen. KIEN brengt deze kennis graag naar de plek waar er behoefte aan is.


Kien wil met dit project aantonen hoe belangrijk het is om kennis en ervaring op te halen waar het zich bevindt en te brengen naar waar het nodig is. KIEN spant zich daarom in om relevante partijen in beweging te krijgen en stappen te laten zetten.