Een ledje zonder smetje

2015 is door de UNESCO uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Licht. Het is dit jaar ook het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh. Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde liet zich hierdoor inspireren.

2015 is door de UNESCO uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Licht. Het is dit jaar ook het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh. Kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde liet zich hierdoor inspireren en creëerde het eerste innovatieve fietspad van Nederland, in Nuenen waar Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 leefde. In de schemering zie je nu fonkelende lichtjes op het fietspad. Bouwbedrijf Heijmans gebruikte hiervoor zowel glow-in-the-dark technologie als led-lampjes op zonne-energie. Waarom?, omdat het kan. Toch is de maatschappelijke relevantie groter dan je in eerste instantie misschien denkt.


Onze samenleving staat de komende jaren voor grote opgaven waarin belangen op het gebied van economie, duurzaamheid, energie en mobiliteit samenkomen. Zo is de Smart Highway een innovatief concept voor de intelligente, interactieve en veilige weg van morgen.


Vage claims


Led-verlichting zal niet alleen boven, naast, in en op de snelweg worden toegepast. McKinsey & Company verwacht dat in 2020 maar liefst 80 procent van de zakelijke verlichtingstoepassingen in de vorm van led zal zijn. E-installateurs passen led zowel binnen als buiten toe, thuis, in kantoren, scholen, winkels, tunnels, sportvelden en fabrieken. Vandaag de dag worstelt 46 procent van de afnemers echter met vage claims ten aanzien van de kwaliteit van led, zo blijkt uit het eerste LED Trendrapport 2014 dat tijdens LED Expo Benelux op 11 en 12 februari in Den Bosch zal worden gepresenteerd. Namens KIEN zal Nico Koreman een workshop organiseren over de kwaliteit van led, nu en in de toekomst. Er bestaan namelijk wel degelijk kwaliteitsissues. Hoofdredacteur en uitgever van LED Magazine Edwin van Gastel drukt zich minder diplomatiek, maar wel helder uit over led. “Er is rotzooi op de markt, maar ook kwalitatief hoogwaardige producten.”


Veiligheid en duurzaamheid


Zonder nu mezelf op de borst te kloppen, bij KIEN zagen we deze kwaliteitsdiscussie al van heinde en ver aankomen. Daarom hebben we in 2011 samen met de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) de basis gelegd om de kwaliteit van de marktpartijen in de led-verlichtingssector naar een hoger plan te tillen. Tijdens drie technodagen zijn we vooral ingegaan op de voordelen van smart led. Ondertussen gaven we twee gerenommeerde bureaus de opdracht om eens kritisch te kijken naar de veiligheid en de duurzaamheid van led-verlichting in gebouwen en op terreinen.


Garantie


De bureaus hebben twintig kwaliteitseisen opgesteld. Zo moet de led minimaal 50.000 uur branden en geldt er een garantie van vijf jaar voor led-armaturen en drivers. De fabrikant moet waarschuwen voor elektrostatische invloeden en aanrakingsgevaar en hij moet een montagevoorschrift en gebruiksaanwijzing meeleveren. Het armatuur en de driver moeten voldoen aan de norm NEN-EN-IEC 61439:2001. De energieklasse moet tenminste A++ zijn. Een CE-markering en conformiteitsverklaring mogen niet ontbreken. Ook moet de fabrikant aantonen dat hij een onderzoek heeft gedaan naar de elektromagnetische compatibiliteit. De CRI, kleurweergave-index, moet 80 bedragen. De fabrikant voldoet aan ISO 26000 en zo zijn er nog meer aanvullende eisen die voor bonafide fabrikanten en e-installateurs dagelijks zo vanzelfsprekend zijn. Het zijn de cowboys die de wet- en regelgeving aan hun laars lappen. Dat klanten worden bedot is al verwerpelijk, maar als brandgevaar dreigt door gebrekkige verlichtingsarmaturen, is dat ronduit misdadig.


Gilde


Volgens mij is er maar één oplossing: het oprichten van een led-gilde, een moderne variant van het Middeleeuwse gilde. Een gilde is veel meer dan een strenge kwaliteitsmeester. Een gilde bewaakt ook de beroepstrots en de normen en waarden, de mores binnen een bedrijfstak. Bij een onverhoopt faillissement zorgt het gilde er voor dat lopende orders gewoon worden uitgevoerd. Stichting KIEN heeft zijn rol als aanjager nu wel vervuld. KIEN initieert, stimuleert, faciliteert en concretiseert elektrotechnische innovatie. Het is nu aan de brancheorganisatie UNETO-VNI om het stokje over te nemen. Stop de cowboys die een smet werpen op de hele bedrijfstak. Van Gogh had genoeg aan een gaslantaarn of de sterrennacht. Ik droom van een ledje zonder smetje.