E-installateur krijgt weer lucht

Het streven naar autarkie, een gesloten economie, is van alle tijden. De prehistorische mens wist niet beter. Bij economische tegenwind en politieke onrust gaan mensen op zoek naar overlevingstactieken. Ze willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen.

Het streven naar autarkie, een gesloten economie, is van alle tijden. De prehistorische mens wist niet beter. Bij economische tegenwind en politieke onrust gaan mensen op zoek naar overlevingstactieken. Ze willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Autarkie, zelfvoorziening, is onlosmakelijk verbonden met het begrip duurzaamheid.


Duurzaamheid wordt vaak gebracht als oude wijn in nieuwe zakken. De ene keer hebben we het over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), dan weer over de drie P’s (People, Planet, Profit), vervolgens maakt Cradle to Cradle de blits en tegenwoordig is de circulaire economie trending topic. De naambordjes worden verhangen, maar de principes blijven hetzelfde.


Volgens de Delftse emeritus-hoogleraar prof. Kees Duijvestein, uitvinder van de Trias Energetica, zijn er globaal twee soorten autarkische mensen te onderscheiden. Enerzijds heb je de geitenwollensokkentypes die kiezen voor de eenvoud van het leven en die wars zijn van luxe. Anderzijds heb je een hele nieuwe generatie ‘techies’ die investeren in de nieuwste technologische snufjes. Zij zijn ervan overtuigd dat zelfvoorzienend leven niet per definitie een achteruitgang is in luxe en comfort. Zelf voel ik mij het meest verwant met het gedachtegoed van deze techies.


Succesverhalen


Trotse techneuten experimenteren graag met alternatieve energiebronnen. Ze richten hun kantoor of eigen huis in als energiecentrale om niet meer afhankelijk te zijn van de grote energiemaatschappijen. Een kleine sexy ogende windmolen op je dak, dat spreekt tot de verbeelding. Met deze moderne vorm van autarkie haal je zelfs het NOS Journaal. Bij Stichting KIEN zullen wij de term autarkie echter niet zo snel gebruiken. Een belangrijke overweging hierbij is dat wij een kennisorganisatie zijn. KIEN wil zich niet afsluiten van de buitenwereld, maar juist succesverhalen met iedereen delen.


Geslaagde duurzame innovaties zijn er inmiddels in voldoende mate. Wat te denken van de Rotterdamse wijk Van Maanenblok die streeft naar een 0-energie omgeving in hun eigen wijk. Heel Rotterdam energieneutraal maken in 2030 is natuurlijk ook een heel mooi autarkisch streven. Wat ze in de Randstad kunnen, kunnen ze in de Achterhoek misschien wel beter. Het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, zette grote stappen in duurzaamheid. Een autarkisch eiland, klinkt dat niet knus? Texel heeft als doel om al in 2020 een energieneutraal eiland te zijn. Toegegeven, het waddeneiland heeft weinig inwoners en de zon schijnt in het noorden wat vaker. Maar de intenties zijn goed.


Drie D’s


Intenties zijn mooi, maar hoe verkoop je duurzaamheid? Een aansprekend voorbeeld komt uit Zweden. Zo adverteert het automerk Volvo slim door niet alleen op de ratio, maar ook op de emotie in te spelen: “Er zijn veel redenen om voor de V60 Plug-In Hybrid te kiezen. Bijvoorbeeld de 7 procent-bijtelling, de innovatieve combinatie van elektro- en dieselmotor en de 208 kW respectievelijk 283 pk. Maar de milieuvriendelijkste Volvo ooit rijdt u voor uw achter-achter-kleinkinderen. Toch?” Volvo raakt hier een gevoelige snaar, want iedereen wil het allerbeste voor het nageslacht. Genoeg reclame gemaakt voor auto’s.


Met duurzaamheid in het algemeen valt weer een goed belegde boterham te verdienen, zo meldt de nieuwste Cijfers & Trends van de Rabobank. De bank ziet kansen voor innovatieve ondernemers. Vrij vertaald: alleen e-installateurs die geloven in de bekende drie D’s van Ben Tiggelaar (Dromen, Durven, Doen), zullen overleven en een prominente rol spelen in de weer aantrekkende economie. KIEN helpt hen daarbij.


Pay per lux


Het sentiment kantelt, van ‘negatief’ en ‘overlevend’ naar ‘gematigd positief’, zo signaleren de onderzoekers van de Rabobank. Ze verwachten 2 à 2,5 procent omzetgroei voor e-installateurs in 2015. Het aandeel installatietechniek in de bouwproductie (de installatiequote) neemt toe. Er is een toenemende vraag naar producten en diensten op het gebied van comfort, gemak en veiligheid (lees: domotica). Installateurs nemen steeds vaker het onderhoud en beheer, of zelfs het hele eigendom van installaties, over. Integrale samenwerking volgens het Bouw Informatie Model (BIM) en concepten als ‘lean bouwen’ met zo min mogelijk verspilling bieden nieuwe kansen en reduceren de faalkosten. Installateurs kunnen hun brutomarge verbeteren door zich als system integrator, oftewel totaalaanbieder, te profileren. Nieuwe flexibele businessmodellen zijn gebaseerd op een gebruiksvergoeding per eenheid (tijd, energie of licht), in plaats van een investeringsbedrag in eens. ‘Pay per lux’ noemen ze dat bij Philips. Slimme installateurs werken met een flexibele schil van gekwalificeerde zzp’ers die zelf zorgen voor permanente educatie.


Innovatiecongres


Energiemanagement, met toepassing van zonnecellen, warmte-koude opslag, warmteterugwinning en isolatie, blijft een groeimarkt. Daarnaast willen mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Langs deze twee vertrouwde KIEN-assen zullen we dan ook ons grote Innovatiecongres op 4 juni in DeFabrique in Utrecht opbouwen. Met Ben Tiggelaar als de grote inspirator. Noteer de datum alvast in je agenda. Fabrikanten, leveranciers, e-installateurs én comfort-installateurs, jullie zijn allemaal van harte welkom. De installatiesector floreert weer dankzij onze open economie. Maar Nederland als volledige autarkie, dat is volgens mij een utopie.