Duurzaam Enspijk blijkt koploper

Samenwerking met 11duurzaam, Duurzaam Enspijk blijkt koploper. Stichting KIEN werkt al samen met Duurzaam Enspijk, dat pasgeleden de 11duurzaam Award 2014 heeft gewonnen en gaat nu samenwerken met 11duurzaam om de ervaringen uit Enspijk op te schalen naar de overige dorpen van de gemeente Geldermalsen.

De 11duurzaam Award 2014


Duurzaam Enspijk heeft pasgeleden de 11duurzaam Award 2014 gewonnen, de prijs voor het dorp dat zich het meest heeft ingezet voor duurzaamheid in het afgelopen jaar. De coöperatie 11duurzaam is een bewonersinitiatief dat zich richt op een duurzaam Geldermalsen. De prijs werd uitgereikt door wethouder Niko Wiendels, zelf dorpswethouder van Enspijk.


Uit het juryrapport


“Het was Enspijk die bij het schrijven van het dorpsplan duurzaamheid als leidend principe omarmde. Ze hebben de samenwerking met Stichting Kien gezocht, een kenniscentrum en brancheorganisatie van installateurs en hebben met hen een plan gemaakt om Enspijk energieneutraal te maken. De focus voor de eerste jaren kwam te liggen op energiebesparing en slimme installaties. Inmiddels hebben 9 huishoudens een gesubsidieerd integraal advies gekregen voor de verduurzaming van hun huis en heeft de meerderheid van hen al in zonnepanelen of isolatie geïnvesteerd of plannen ontwikkeld om dat te gaan doen, meest met behulp van lokale ondernemers. Enspijk is ook de samenwerking met woningcorporatie KleurrijkWonen aangegaan, wat heeft geresulteerd in de verduurzaming van 46 huurwoningen in Enspijk. Het energielabel is bij de meeste woningen gestegen van label E naar een B label (bij een enkele woning naar label C.)


Al deze acties leiden niet alleen tot een energie-en geldbesparing bij bewoners en een vermindering van de CO2 uitstoot maar zetten ook het begrip duurzaamheid in de wijde omgeving op de kaart.


Samenwerking


De gemeente Geldermalsen bestaat uit 11 dorpen, waarvan Enspijk er één is. Stichting KIEN heeft de inwoners van Enspijk de afgelopen jaren ondersteund bij de verduurzaming van hun dorp en is blij deze ervaringen nu te kunnen gaan benutten voor de verduurzaming van heel Geldermalsen. Hiervoor is Stichting KIEN de samenwerking aangegaan met de coöperatie 11duurzaam www.11duurzaam.nl 11duurzaam bestaat uit een gedreven en ervaren groep vrijwilligers die met verve de schouders zet onder de verduurzaming van hun gemeente. Het ledental van deze jonge coöperatie groeit snel.