Doen leidt tot ervaringen en daarvan leren creëert succes

Spotlight op de toekomst! Het KIEN Innovatiecongres 2016 op 9 juni zoomde in op de innovatieve technologieën die vandaag al beschikbaar zijn, maar die morgen pas een echte impact zullen hebben. Robotica, Fotonica, Smart Grids, Internet of Things, Augmented Reality. Wat wordt dan uw rol en welke uitdagingen komt u tegen? Wat vragen die innovaties van u en hoe ziet uw dagelijkse werk er vandaag, morgen en overmorgen uit? De rode draad van opening door Martijn Aslander naar afsluiting door Adrie van Duijne: genoeg technologieën liggen klaar om meer mee te gaan doen, maar onze toekomstige activiteiten kunnen alleen succesvol zijn als we ook leren van de ervaringen van de eerste stappen in deze nieuwe wereld.

KIEN Innovatiecongres 2016


Doen leidt tot ervaringen en daarvan leren creëert succes


Spotlight op de toekomst! Het KIEN Innovatiecongres 2016 op 9 juni zoomde in op de innovatieve technologieën die vandaag al beschikbaar zijn, maar die morgen pas een echte impact zullen hebben. Robotica, Fotonica, Smart Grids, Internet of Things, Augmented Reality. Wat wordt dan uw rol en welke uitdagingen komt u tegen? Wat vragen die innovaties van u en hoe ziet uw dagelijkse werk er vandaag, morgen en overmorgen uit? De rode draad van opening door Martijn Aslander naar afsluiting door Adrie van Duijne: genoeg technologieën liggen klaar om meer mee te gaan doen, maar onze toekomstige activiteiten kunnen alleen succesvol zijn als we ook leren van de ervaringen van de eerste stappen in deze nieuwe wereld.


Bijna 200 deelnemers waren aanwezig in DeFabrique in Utrecht om te luisteren naar de sprekers en vooral mee te praten over de toekomst van de installatietechniek. Elektrotechniek krijgt steeds meer te maken met informatietechnologie en wat betekent dat voor de toekomst? “Het wordt allemaal nog veel beter!” Keynote speaker Martijn Aslander trapte het congres af – na de spectaculaire LED Poi openingsact – met een gewaagde schets van een toekomst die volop kansen biedt, maar ook vele bedrijven kopje onder zal laten gaan. Let wel, die kansen zijn niet synoniem aan financiële groei: “Vroeger ging met elke stap vooruit ook de prijs omhoog. Nu is dat omgekeerd, want nieuwe ontwikkelingen maken producten en diensten juist goedkoper. Over 20 jaar zijn zonnepanelen bijvoorbeeld zo goedkoop en efficiënt dat energie zo goed als gratis wordt.” Aslander’s pleidooi is om met open blik en vol vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan. “Laat je niet belemmeren door bureaucratie of de angst voor het onbekende. Met vallen en opstaan kom je verder dan wanneer je niets probeert.” Daarom hanteert Martijn Aslander zelf al jaren met succes de Pipi Langkous-approach: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.”


Zeven break-out sessies

Na deze opwarmronde van Martijn Aslander volgden de break-out sessies: drie in de ochtend en na de lunch nog vier. De presentaties van alle zeven sessies zijn hier op de site te downloaden.


Virtual & Augmented Reality – Maarten van der Boon (Leertouwer)

Maarten van der Boon sprak over het nieuwe installeren met de inzet van augmented reality. Het toevoegen van virtual reality als extra laag aan de werkelijkheid – bijvoorbeeld via je smartphone ter plekke informatie en instructies ‘projecteren’ over een installatie –  zal volgens hem een flinke impact hebben op de branche. De revolutie zit niet zozeer in de technologie, maar in hoe wij ermee omgaan. Als je kennis op elk moment kunt ophalen, wat is je waarde dan nog als installateur? En waar selecteer je op bij het vinden van nieuwe medewerkers? Misschien is ‘communicatief’ wel waardevoller dan ‘vakbekwaam’.  Een interessant thema, dat bleek wel door de levendige discussie na afloop aan de hand van stellingen. Met een opvallende uitkomst bij stelling 3: Is de branche te conservatief voor augmented reality? 61% was het daarmee eens.


IoT @ Home en IoT @ Work – Peter Brils (Smart Homes), Rob Wierenga (UNETO-VNI), Nicholas van Hoey Smith (Aerea) en Edwin van Kessel (BeNext)

Tijdens de ochtendsessie maakte Peter Brils duidelijk dat het Internet of Things (IoT) eigenlijk al over de grootste hype heen is. Het is nu tijd om de producten te ontwikkelen, maar daarvoor zijn eigenlijk nog te veel protocollen en standaarden. Gelukkig is er een Europees project dat naar een open standaard werkt en daarin lijkt goed samengewerkt te worden. Volgens Rob Wierenga, die het stokje van Peter Brils overnam, is ook samenwerken door installateurs met nieuwe partijen essentieel om het IoT bij klanten te laten slagen. “Het gaat niet meer om de producten, maar om de toegevoegde waarde die je hierbij kan bieden.” In de middagsessie liet Nicholas van Hoey Smith zien dat gebouwen meer energie kunnen opwekken dan ze gebruiken en dat er zonder veel kosten te maken duizenden sensoren geplaatst kunnen worden. Edwin van Kessel liet met concrete voorbeelden zien hoe installateurs nu al IoT-oplossingen kunnen inzetten in bedrijfspanden en schoolgebouwen.


Smart Grids, Smart Cities – Marjolein Hulsebosch (Stedin) en Harry Stokman (Direct Current)

"We staan als netbeheerder voor supergrote uitdagingen!", aldus Marjolein Hulsebosch, consultant Strategie & Innovatie van netbeheerder Stedin. “Hoe houd je het net betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam als er steeds meer flexibiliteit aan de vraag- en aanbodkant komt? De decentrale opwek groeit en de elektrificatie en dus de belasting van het net nemen toe.”

Voor Harry Stokman is het antwoord op een deel van die uitdagingen duidelijk: stap over naar gelijkstroom (direct current – dc). Hij ziet grote voordelen in duurzaamheid en efficiency voor gebruik, opwek en opslag. Harry is een ware ambassadeur van de dc-ficatie van de samenleving in de nabije toekomst.


Fotonica – Ewit Roos (PhotonDelta) en Ton Backx (Photonica Instituut)

“Fotonica is geen keuze. Zonder deze technologie loopt alles vast”, hield Ewit Roos zijn publiek voor. En samen met Ton Backx, die een tweede fotonica middagsessie verzorgde, poneerde hij meerdere stellingen en statements die maakten dat aanwezigen zich geroepen voelden vele vragen te stellen over die toch nog heel erg abstracte technologie die volgens de sprekers zoveel teweeg gaat brengen. “Je kunt gaan verbinden wat nu nog niet te verbinden is. Je kunt gaan meten, genezen, zien, produceren, etcetera, wat nu nog niet kan met de huidige elektronica”, aldus Roos. Backx maakte duidelijk dat met een meer dan exponentieel groeitempo fotonica ontzettend belangrijk wordt voor toekomstige technologie en dat het echt niet alleen over data gaat. In deze sessies leerden we veel over deze aanstormende revolutie waarvan de wieg in Nederland staat.


Robotica – Lex Hoefsloot (TU/e en BlueJay Eindhoven)

Lex Hoefsloot besprak de toepassing van robotica, en dan met name drones. Met zijn start-up Blue Jay ontwikkelt hij momenteel de eerste intelligente drone voor in huis. Hij ziet dat de toepassingsmogelijkheden van drones vrijwel onbeperkt zijn als je ze als intelligente platforms kunt inzetten. Zeker in de installatietechniek liggen de toepassingen voor de hand. Een of meer drones die objecten kunnen beveiligen in plaats van een overvloed aan gemonteerde CCTV-camera’s. Een drone met een beamer die extra informatie projecteert over een installatie of in een ruimte. In logistieke toepassingen en zelfs een drone als vriend. “Alleen onze verbeelding is de beperkende factor bij de toekomstige mogelijkheden van drones.”


Interview Adrie van Duijne en Gert Bogers

Na de break-out sessies volgde de afsluitende plenaire sessie op het hoofdpodium. Dagvoorzitter Yvonne Zonderop besprak met KIEN-directeur Adrie van Duijne en ondernemer (en KIEN-bestuurslid) Gert Bogers aan de hand van reacties uit het publiek de ervaringen en lessen van de dag. Daarbij werd duidelijk dat de branche een stap verder moet gaan in de interacties met de klant. De aangehaalde ‘gouden positie’ waarin monteurs zich dagelijks bevinden, maakt dat zeer nuttige ervaringen worden opgedaan, die maken dat je jezelf als installateur nog meer in de wensen van de klant kunt inleven. Dat voordeel van zo dicht op de eindgebruiker of opdrachtgever zitten is uniek.


Gert Bogers riep ondernemers vervolgens op om samen te werken en daarbij verder te kijken dan het eigen vakgebied. “Als ET langzaam IT wordt, waarom sluit je dan geen alliantie met een IT-bedrijf?” Adrie van Duijne sloot daarbij aan: “Durf ook onverwachte stappen te zetten. Ik ken een installateur die een wijkverpleger in dienst heeft genomen om op zorggebied de klant goed van dienst te zijn. Ik hoorde van een ander dat hij iemand heeft aangenomen zonder technische opleiding maar met Hogere Hotelschool. Niet vanwege de gastvrijheid, maar omdat hij of zij zich dankzij deze opleiding goed leert in te leven bij de klant.”


In al die maatschappelijke en technologische ontwikkelingen is KIEN graag partner van installateurs. Bijvoorbeeld door goede ideeën te laten opbloeien aan Inspiratietafels en concreet vorm te geven aan Innovatietafels. De knooppuntfunctie van KIEN voor bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap, overheid en burger leidt inmiddels tot mooie successen. Van Duijne pleitte er ten slotte voor, net als Martijn Aslander deed bij de opening van het Innovatiecongres, om niet teveel in processen en procedures te blijven hangen. “Laten we vooral met elkaar in actie komen!”


Bekijk hier alle foto's van het KIEN Innovatiecongres 2016. 


Hier kunt u de presentaties downloaden die zijn gegevens tijdens het KIEN Innovatiecongres 2016.


Was u aanwezig op het KIEN Innovatiecongres? Dan zijn we heel benieuwd naar hoe u het ervaren heeft. We stellen het dan ook op prijs als u de evaluatie wilt invullen. De uitkomsten van deze evaluatie worden verwerkt tijdens de organistaie van het volgende congres.