De ondernemende commissaris voor het MKB

Ondernemen in de installatietechniek is topsport. Door de crisis zien ondernemers klantvragen teruglopen en vrezen werknemers voor hun baan.

Ondernemen in de installatietechniek is topsport. Door de crisis zien ondernemers klantvragen teruglopen en vrezen werknemers voor hun baan. In de tussentijd gaan de ontwikkelingen in de branche pijlsnel door. Om ons heen wordt volop gesproken over een 0-energieomgeving en zien we overal nieuwe duurzame initiatieven ontstaan. Oude manieren werken niet meer, dus moeten we samen op zoek naar nieuwe. In deze turbulente tijd is het voor ondernemers nu meer dan ooit belangrijk het overzicht te bewaren. We moeten onze focus bepalen en onze krachten optimaal benutten. Om dit te realiseren is hulp nodig. Hulp van buitenaf. Hulp van een ondernemende commissaris.


De commissaris als sparringpartner


De ondernemer wil zijn ambities realiseren en zijn gestelde doelen behalen. De hectiek om ons heen, maakt het ondernemers echter verdomde lastig om door de bomen het bos te kunnen blijven zien. In de waan van de dag wordt de ondernemer vaak meegesleurd in uitvoering en detail en verliest hij daarbij het overzicht binnen zijn gestelde doelen. Hier kan de ondernemende commissaris de ondernemer te hulp schieten. Grotere organisaties maken al regelmatig gebruik van de diensten van een commissaris. Hij of zij kan optreden als sparringpartner en kan de versterking van innovatie binnen organisaties in gang zetten. Door de inschakeling van commissarissen ontstaat een klankbord. Doordat verschillende partijen kennis delen en er kennis van een buitenstaander (de commissaris) naar binnen wordt gebracht, ontstaan geregeld nieuwe innovatieve ideeën.


Ondernemers en commissarissen komen samen


Het MKB blijft hierin, mede door de kosten van zo’n commissaris, jammer genoeg achter. Dat terwijl de inschakeling van een commissaris de innovatie ten goede komt. Ik wil namens Stichting KIEN ondernemers uit het MKB ook de kans bieden te sparren met een commissaris. Daarom organiseren wij samen met ‘De ondernemende commissaris’ op 27 maart een evenement waarbij ondernemers en commissarissen samen tot innovatieve ideeën kunnen komen. Op de website van KIEN komt hier t.z.t. meer informatie over te staan.


Voor nu wil ik de ondernemers van Nederland vragen het gesprek aan te gaan. Eens te praten met een collega- ondernemer, vakman of gewoon een goede vriend. Kennisdeling leidt, met wie dan ook, altijd tot nieuwe ingevingen en ideeën en wellicht ook wel tot dat ene innovatie idee.