Masterclass Kick-off Innovatietafel Licht & Gezondheid

In samenwerking met het Intelligent Lighting Institute van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e),  de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) en Uneto-VNI staat deze masterclass 30 januari geheel in het teken van Licht & Gezondheid. Hoe zetten we adaptieve verlichting in voor de verhoging van ons welzijn en de vermindering van stress?

Datum: dinsdag 30 januari 2018
Tijd: 13:00 – 17:00 uur (inclusief broodjeslunch en na afloop is er een netwerkborrel)
Locatie: Multimediapaviljoen, zaal 2 op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Horsten 1 te Eindhoven
Maximaal aantal deelnemers: 50
Voor wie: zorgorganisaties, ergonomen, architecten, verlichtingsfabrikanten, lichtadviseurs en installatiebedrijven
Doelstelling: inzicht krijgen in de mogelijkheden van adaptieve verlichting 
Kosten: € 200,00 exclusief BTW

Het effect van licht op gezondheid is een onderwerp dat in de afgelopen jaren veel is bestudeerd. Licht heeft invloed op onze biologische klok en daarmee op het slaap/waakritme, onze stemming en onze kwaliteit van werken en leven. Dit heeft zich vertaald in vele richtlijnen voor goede verlichting in bedrijven, kantoren, scholen en zorginstellingen. Recent onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) laat zien dat het mogelijk is om met nieuwe (adaptieve) verlichtingsconcepten stress en onrust te verminderen, meer veiligheid te creëren en beter te herstellen na operaties. Hier liggen kansen voor ziekenhuizen, instellingen voor verstandelijk gehandicapten, de geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuizen.

Programma:
Het programma start met een broodjeslunch (12:30 uur) en introductie van KIEN Innovatiemeesters (13:00 uur). Hierna presenteren de vijf onderstaande sprekers hun laatste onderzoeken op het gebied van adaptieve verlichting en het effect hiervan op stressreductie en herstel.

 • Ir. Mariëlle Aarts, Universitair Docent (UD) aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
  over de invloed van licht op zorgprofessionals en de gevolgen hiervan op het helingsproces van patiënten.
 • Dr. Marjolein van der Zwaag, Scientist bij Philips Lighting Research 
  over de inzichten in het gebruik van verlichting voor het welbevinden vanuit de praktijk.
 • Dr. Mathias Funk, Assistant Professor aan de TU/e (Industrial Design)
  over de PSV MindRoom: showcasing design research and innovation in the wild.
 • Nicole Weelen, GZ-psycholoog i.o.t. Klinisch Psycholoog bij GGZe
  over het effect van een dynamisch lichtscenario op de mate van arousal bij (forensische) psychiatrische patiënten.
 • Ellen van Lieshout, GZ-psycholoog i.o.t. Specialist (GioS) en PhD Student (GGzE)
  bespreekt haar wetenschappelijk onderzoek over de impact van licht op slaap en psychische problemen bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Lees hier een sneak preview  over de vijf bovenstaande experts!

Na een korte pauze vervolgen we de masterclass met een workshop in kleinere groepjes en bepalen we samen potentiële cases en praktische implementaties voor de gezondheidsbranche met als doel: het plannen van een innovatietafel om een adaptief verlichtingsconcept te ontwikkelen en te testen in de praktijk. De masterclass wordt om 16:40 uur afgesloten met een netwerkborrel.

KIEN Innovatiemeesters
KIEN Innovatiemeesters is een gezamenlijk initiatief van Stichting KIEN, Uneto-VNI en TU/e en is opgericht met als doel om innovaties en nieuwe ontwikkelingen van de TU/e te valoriseren richting de installatiesector. We gaan hierbij aan de slag met concrete praktijkcases waar een actuele marktvraag aan ten grondslag ligt. Twee thema’s van KIEN Innovatiemeesters zijn ‘Gezondheid’ en ‘Internet of Things’. Deze masterclass over adaptieve verlichting voor welzijnsverhoging en stressvermindering ligt op het snijvlak van deze thema’s.