De do’s en dont’s rondom cybersecurity in de beveiligingsbranche

Op woensdag 29 november 2017 organiseerde KIEN Innovatiemeesters de kick-off innovatietafel Cybersecurity in de beveiligingsbranche. Naar aanleiding van de inspiratie bijeenkomt op 13 september stond deze themabijeenkomst volledig in het teken van cybersecurity. In twee uur tijd werd nagedacht hoe de beveiliging in de beveiligingsbranche verbeterd kan worden en werd de rol van de installateur en diens kansen nader belicht.

De eerste presentatie van de themabijeenkomst werd gestart door Manuel Janssen, projectmanager Internet of Things bij Kien Innovatiemeesters. “In 2020 zijn er naar verwachting maar liefst 25 miljard internetaansluitingen, maar helaas zien we dat veel bedrijven en systemen slecht beveiligd zijn en daardoor kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en ransomware. Van een installateur wordt daarentegen verwacht dat hij of zij de verantwoordelijkheid neemt om op een veilige manier een beveiligingsinstallatie in te richten en te onderhouden. Het is daarom noodzakelijk dat installateurs de veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk maken”, aldus Manuel Janssen. Drie sprekers namen na het startschot van Manuel het woord en bespraken de mogelijkheden en oplossingen om de cybersecurity in de beveiligingsbranche te verbeteren.

Het verbeteren van de cybersecurity in de beveiligingsbranche
Internet of Things stelt MKB- en installatiebedrijven in de ‘Smart Industry’ in staat om meer applicaties te ontwikkelen voor het ontvangen en versturen van informatie. Hierbij is de beveiliging van data- en internetconnectiviteit van essentieel belang, zodat hackers geen toegang kunnen krijgen. Marcel Lenters (MPL Holding) benadrukt in zijn presentatie het belang van een PSIM Management Systeem, een softwareplatform dat verschillende beveiligingssystemen ondersteunt en integreert. Rishi Lodia (Eagle Eye Networks) onderstreept, net als Marcel Lenters, het belang van het verkleinen van veiligheidsrisico’s. “Installateurs plaatsen bijvoorbeeld camera’s, maar deze camera’s worden niet regelmatig geüpdatet waardoor hackers de volledige controle over de camera’s kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk op tijd de wachtwoorden te wijzigen van camera’s en besturingssystemen”. De installateur heeft hierin ook zijn verantwoordelijkheid. Hij of zij kan immers aansprakelijk worden gesteld of een boete krijgen bij het ontstaan van datalekken en imagoschade. Angelo Peeters (Triplence Technologies BV) presenteert hiervoor een andere oplossing, namelijk de “Aperium Private IoT Clout”. Een afgeschermde, private Cloud-oplossing waarmee technische installaties en hun professionele gebruikers beveiligd online gebracht kunnen worden, zonder dat hiervoor specialistische IT-kennis benodigd is.

Vervolg – Innovatietafels
Op korte termijn start KIEN Innovatiemeesters met een innovatietafel rondom het onderwerp cybersecurity in de beveiligingsbranche. Het doel van deze innovatietafel is om samen concrete stappen te zetten om een kans in de IoT-markt te benutten. Wilt u hiervan op de hoogte gehouden worden? Neem dan contact op met Manuel via manueljanssen@kieninnovatiemeesters.nl.