Crowdfunding werkt

“Crowdfunding” krijgt in de media veel aandacht, maar wat is het nu precies? Is crowdfunding alleen voor cultuur- en goede-doelenprojecten of heeft het installatiebedrijf er zelf ook wat aan?

“Crowdfunding” krijgt in de media veel aandacht, maar wat is het nu precies? Is crowdfunding alleen voor cultuur- en goede-doelenprojecten of heeft het installatiebedrijf er zelf ook wat aan? En als het wat is voor een installatiebedrijf, moet de ondernemer dan zelf de “crowd” gaan zoeken? Wie kan dat voor ons bedrijf doen en onder welke voorwaarden? Zijn banken bij crowdfunding overbodig?


Deze vragen werden beantwoord tijdens de bijeenkomsten ‘Crowdfunding voor ondernemers’ van Stichting KIEN op 10 en 14 in Eindhoven en Zeist. Tijdens de bijeenkomsten legden professionals van crowdfund-platformen uit in welke gevallen het voor ondernemers interessant kan zijn om crowdfunding te benutten in plaats van of in aansluiting op bancaire financiering. Een van de sprekers, Edwin Adams, oprichter van het grootste crowdfunding-platform “Geld voor Elkaar” gaf zelfs aan dat hij verwacht dat bancaire financiering in toenemende mate zal worden vervangen door alternatieve financiering zoals crowdfunding.


Als oprichter van het grootste crowdfunding-platform “Geld voor Elkaar” vertelde Edwin Adams over hoe het bedrijf gestart is. Na een voorzichtig begin maakt het bedrijf inmiddels een indrukwekkende groei door. “Geld voor Elkaar” profileert zich als neutrale en onafhankelijke specialist in geldzaken. Het bedrijf biedt een ICT-platform aan waarop vragers en aanbieders van geld elkaar kunnen vinden. Edwin verwacht dat bancaire financiering in toenemende mate zal worden vervangen door alternatieve financiering zoals crowdfunding.


Sander Kooper legde uit hoe “Greencrowd” voor de financiering van projecten op het terrein van energiebesparing en duurzame energie zorgt. Greencrowd heeft de laatste tijd een reeks van zon-PV-projecten gerealiseerd voor gemeenten, een ziekenhuis en andere utiliteitsgebouwen.  Met name geldverstrekkers in de omgeving van de gebouwen waar de zon-PV werd geïnstalleerd, bleken bereid geld te verstrekken in ruil voor een rentevergoeding.


De bezoekers van de KIEN-bijeenkomsten weten voortaan dat crowdfunding voor hun projecten in sommige gevallen een financieringsoplossing is. De werkwijze bij crowdfunding wijkt af van reguliere banken en is eenvoudig, transparant en doorgaans verassend snel. Met name voor projecten die tot de verbeelding spreken van de financiers zoals zon-PV is crowdfunding interessant. Ook voor het KIEN-project.  “Praktische Innovatie” waar installateurs iets uitvinden in samenwerking met studenten en hoogleraren, is crowdfunding wellicht een oplossing.


Wij kijken terug op twee geslaagde interactieve bijeenkomsten en willen nogmaals onze sprekers Peter van den Berg, Sander Kooper, Ernst van der Leij, Floris Bruning, Edwin Adams en Hans Hufen bedanken voor hun input.


Zie hier de volledige presentatie van Greencrowd 


Zie hier de volledige presentatie van Geld voor elkaar