Continue kennisdeling verhoogt het kwaliteitsniveau van de e-installateur

De e-installatiebranche is volop in beweging. 0-energieprojecten en nieuwe, vooruitstrevende technieken rondom domotica en LED verlichting schieten als paddenstoelen uit de grond.

De e-installatiebranche is volop in beweging. 0-energieprojecten en nieuwe, vooruitstrevende technieken rondom domotica en LED-verlichting, schieten als paddenstoelen uit de grond. Om up-to-date te blijven van al deze ontwikkelingen, moet de e-installateur constant kennis vergaren. Dit gebeurt nu nog te weinig en kan beter.


Om me heen hoor ik steeds vaker geluiden over een te laag kennisniveau van de e-installateur. Krantenkoppen schreeuwen de laatste tijd regelmatig over branden en onnodige ongelukken waaruit blijkt dat e-installateurs op technisch gebied tekort schieten. Daarnaast is de e-installateur vaak nog te weinig op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen in de branche. Dit komt zijn rol als adviseur voor de klant niet ten goede. Dit kan en mag niet in een tijd waarin de maatschappij steeds krachtiger steunt op installatietechnieken. Ga maar eens na hoeveel mensen in jouw omgeving al gebruik maken van energiebesparende technieken, zoals zonnepanelen en dynamische LED-verlichting. 


Netwerkorganisaties binnen de e-installatiebranche als FedetDutchpower en KIEN kunnen de e-installateur helpen bij het opvijzelen van zijn kennisniveau. Deze partijen organiseren regelmatig diverse technodagen, rondetafels en opleidingen waar gesproken wordt over de laatste ontwikkelingen in de branche.


Waar in de vroegere gilden kwaliteit door de sector zelf werd gedefinieerd en er sancties golden voor diegenen die niet aan de gewenste kwaliteitseisen voldeden, zijn wij vandaag de dag individueel verantwoordelijk voor onze vakkennis. Begin daarom vandaag nog bij jezelf. Volg een extra opleiding, neem deel aan een rondetafelsessie of ga eens wat vaker inhoudelijk het gesprek aan met een collega. Ik heb als directeur van Stichting KIEN van mijn passie kennisdeling mijn beroep gemaakt. Wanneer begin jij?