BNR Eyeopeners over domotica vooral in teken van gadgets

De verwachtingen waren hooggespannen en de zaal in de Amsterdamse Tolhuistuin zat vol. Onder het motto “Uw huis als controlroom” verzorgde BNR Eyeopeners een live radiouitzending rondom het thema domotica.

De verwachtingen waren hooggespannen en de zaal in de Amsterdamse Tolhuistuin zat vol. Onder het motto “Uw huis als controlroom” verzorgde BNR Eyeopeners een live radiouitzending rondom het thema domotica. “We gaan het vanavond nu eens niet hebben over de hippe gadgets, de bekende toys for the boys”, zo beloofde presentatrice Marijke Roskam dapper. Tijdens de korte gesprekjes met de gasten, maar ook tijdens het napraten met het publiek, bleek dit echter wishful thinking. Het waren, enkele uitzonderingen daargelaten, helaas toch weer de marketeers en hun gadgets die de discussies domineerden. Een gemiste kans.


De redactie van BNR Eyeopeners had het misschien een beetje over zichzelf afgeroepen. Het eerste voorbeeld van een domoticatoepassing had betrekking op een koffiemachine die via een tablet aan het werk werd gezet. Het kopje espresso werd keurig bereid, alleen ontbrak nog de robot om het kopje aan de gast te overhandigen. ‘Steeds meer apparaten in uw huis zijn met elkaar verbonden, en kunnen met de bewoners communiceren. Het is de toekomst voor velen, maar wel één die nu al realiteit is’, zo luidde de wervende boodschap. Maar al die apparaten hebben ook allemaal aparte aansturing nodig. Daar hebben de bedenkers van de Homey iets op bedacht. Met dit apparaat, een witte bol, kun je alle andere apparaten in huis met spraakbesturing bedienen, muziek, licht, tv en de thermostaat. Superuitvinder Stefan Witkamp liet zien hoe de "huisslaaf" of personal assistant werkt.


Grooming app


Over gadgets gesproken, Hugo Raaijmakers, global consumer marketing director digital, male grooming bij Philips, deed als sponsor van het radioprogramma, ook een duit in het zakje. Hij vertelde over de gratis Grooming app die onzekere adolescenten helpt bij het kiezen van “de meest coole baard”. En zo ging het ongemerkt toch weer vooral over toys for the boys. Ook Raaijmakers realiseerde zich echter terdege dat het bij domotica uiteindelijk gaat om meaningful innovation, oftewel zaken die de kwaliteit van het leven écht verhogen. Innovaties met impact.


Led


Top of flop? Voor jongens én meisjes was er nog de HAPIfork, de vork die je helpt om langzamer te eten. Naar verluidt duurt een hongerig gevoel gemiddeld twintig minuten. De HAPIfork compleet met Bluetooth, USB-aansluiting en led-indicator trilt als je te snel eet, zodat je je niet ongans eet. Volgens de maker kan de vork je dus helpen om rustiger, gezonder te eten en af te vallen. Kinderen die goed eten worden groter en om ze dan goed in de gaten te kunnen houden is de Kidswatcher ontwikkeld. Dave Clark, grafisch vormgever en medeoprichter van Watcher Enterprises vertelde er enthousiast over. Het product zou ook voor dementerende ouderen zijn nut kunnen bewijzen, zo werd gesuggereerd.


Domotica op het dak


Domoticatoepassingen vinden hun weg niet meer alleen binnenshuis, maar ook buiten op de daken van onze huizen. Grown Down Town is een initiatief dat "thuisboeren" aanmoedigt. Restaurant Vermeer in Amsterdam doet ook mee en kweekt groenten op het dak van het restaurant. Thuisboeren en stadstuinieren zijn weer helemaal hip. Iedereen zijn eigen moestuin op het dakterras en het licht op de groenteafdeling van de supermarkt kan uit.


Licht


Over licht gesproken. Mariëlle Aarts, docent licht & verlichting aan de TU Eindhoven, voorspelde dat licht in huis dankzij domotica en slimme technologieën steeds meer afgestemd zal worden op verschillende wensen. En dus ook de lichtbronnen. Niet alleen wat betreft sterkte maar ook wat betreft kleur. “Door het juiste gebruik van licht kan het welzijn van ouderen positief worden beïnvloed, waardoor ze wel eens langer zelfstandig thuis zouden kunnen wonen, maar ook in verzorgingstehuizen zijn er gunstige effecten van dynamisch licht op het zogenoemde slaap-waakritme”, zo betoogde Aarts.


Zelfstandig wonen


“Domotica moet voorbij de gadgets gaan en meer de mens dienen. Vooral zij die het écht nodig hebben”, aldus de serieuze boodschap van Paul Offerman die een bevlogen verhaal hield over zijn eigen inmiddels volwassen dochter die met een beperking ter wereld kwam. Dankzij domotica, irisherkenning en technieken als eye tracking kan zijn dochter ’s nachts tegenwoordig zelfstandig van het toilet gebruikmaken. Offerman stond aan de wieg van Stichting Mijn Eigen Thuis, die ouders van jongeren met een beperking steunt bij het realiseren van zelfstandige woonvormen, zoals WoonMere in Almere, een appartementencomplex met domotica en (mantel)zorg, waar jongeren met een functiebeperking zelfstandig kunnen wonen. “Het kan in Almere, maar je moet het wel zelf doen”, zo grapte hij.


Brandalarm


Gerard den Ooij kaartte als rolstoeler ook een serieus probleem aan. Via ongehinderd.nl maakt hij zich sterk voor het toegankelijk maken van de publieke ruimte door middel van domotica voor mensen met een beperking. Zo zou het nooit meer mogen gebeuren dat bij een brandalarm iemand met een rolstoel op de vijfde verdieping geen kant meer uit kan, omdat de lift automatisch wordt uitgeschakeld. Zelf denkt en handelt Den Ooij vooral in mogelijkheden. Zo rijdt hij ondanks zijn dwarslaesie als coureur met succes in een aangepaste raceauto.


Domotica is volgens Masi Mohammadi, auteur van het boek DomoticaKompas, een woning waarin slimme apparaten met elkaar, met de bewoners en met de buitenwereld communiceren ter ondersteuning van de kwaliteit van leven. Over enkele maanden krijgt BNR Eyeopeners een nieuwe kans om het begrip domotica nu eens écht goed uit te diepen als Langer zelfstandig thuis wonen het thema zal zijn. Wat KIEN betreft zou het dan minder over de gadgets mogen gaan…