Blijstroom zet grote stappen op weg naar een energieneutrale wijk

Bewoners in Rotterdam-Noord hebben de handen ineen geslagen om hun wijk energieneutraal te maken. Onder de goedgekozen naam Blijstroom is er in 2012 een vereniging opgericht die als doel heeft om vanaf 2030 in hun eigen energie te kunnen voorzien.

Energie bewoners Rotterdam-Noord werkt aanstekelijk


Bewoners in Rotterdam-Noord hebben de handen ineen geslagen om hun wijk energieneutraal te maken. Onder de goedgekozen naam Blijstroom is er in 2012 een vereniging opgericht die als doel heeft om vanaf 2030 in hun eigen energie te kunnen voorzien. Er is een inspirerende dynamiek ontstaan in de wijk en er zijn al mooie stappen gezet. Zo werd op 24 november de energiecoöperatie Blijstroom opgericht. Stichting KIEN is vrijwel vanaf de start op verschillende vlakken betrokken bij Blijstroom. Op dit moment is KIEN met name actief om bewoners, VvE’s en lokale en regionale installateurs bij elkaar te brengen om de praktische duurzaamheid in woningen en woningblokken te realiseren.


Bewoners en VvE’s op één lijn


Voor het Van Maanenblok, een markant wooncomplex in Rotterdam-Noord, heeft KIEN het onderzoek naar de mogelijkheden van energiebesparing door een student van de TU/e geïnitieerd en gefaciliteerd. Nu wordt onder leiding van Debby Mous van KIEN de link gelegd met de lokale installatiebranche voor de hele wijk. Debby: “Het is nu de uitdaging om bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) op één lijn te krijgen voor de investering in duurzame maatregelen en voorzieningen. Er zijn natuurlijk heel verschillende VvE’s, met allemaal individuele bewoners.  Daar heerst een heel verschillende dynamiek en niet iedereen heeft dezelfde wensen of verwachtingen.”


De link met de installateurs


Stap twee is om hen in contact te brengen met installateurs die hen kunnen ondersteunen. “Er is al veel voorwerk door de vrijwilligers van Blijstroom gedaan. Wij benaderen nu de installateurs uit de buurt om hen te interesseren voor het project en te vragen of zij denken dat ze toegevoegde waarde hebben voor de bewoners en VvE’s bij de praktische realisatie.”


Het enorme enthousiasme van Blijstroom


KIEN organiseert in het nieuwe jaar een bijeenkomst in de wijk om bewoners en geïnteresseerde installateurs bij elkaar te brengen. Zo gauw die link gelegd is, zal KIEN zich meer op de achtergrond begeven. Debby: “Het is een heel bijzonder traject, waarbij wij graag en met enige trots bij betrokken zijn. Wij zijn er nu ruim een jaar mee bezig en wat opvalt is het enorme enthousiasme en de professionele organisatie van Blijstroom. De enorme energie die de deelnemers uitstralen is zeker een van de succesfactoren van dit project. Dat werkt echt aanstekelijk. Voor KIEN is het interessant en inspirerend om hieraan een bijdrage te kunnen leveren. Het levert ook weer veel ervaring en informatie op die we kunnen inzetten bij andere 0-energieprojecten.” Uiteraard houden wij op de hoogte van de ontwikkelingen bij Blijstroom. Op de eigen website van de vereniging is ook veel informatie te vinden: www.blijstroom.nl