Bewonersavond Duurzaam Enspijk groot succes

Op woensdag 31 oktober organiseerden stichting MooiWonenInEnspijk samen met de Gemeente Geldermalsen en stichting KIEN een bewonersavond over Duurzaam Enspijk. De projectgroep helpt bewoners met de verduurzaming van hun eigen woning.


 


Op woensdag 31 oktober organiseerden stichting MooiWonenInEnspijk samen met de Gemeente Geldermalsen en stichting KIEN een bewonersavond over Duurzaam Enspijk. Een tiental mensen had zich vooraf aangemeld, maar het klaslokaal in de Minzerie zat uiteindelijk helemaal vol. Wethouder Niko Wiendels benadrukte in zijn openingswoord dat het voor de gemeente Geldermalsen belangrijk is dat inwoners zich zelf ook inzetten voor duurzaamheid en dat er daarom ook verschillende subsidies zijn. Daarnaast is de gemeente bezig met de collectieve inkoop van zonnepanelen. Op de website van de gemeente is hiervoor een geheel vrijblijvend interesseformulier te vinden.


Jelmer van de Wiel, student aan de Technische Universiteit Eindhoven, liet zien dat een energieneutraal Enspijk niet alleen een mooi streven is, maar dat het ook echt mogelijk is om dit voor 2030 te realiseren. Energiebesparing en lokale opwekking met zonnepanelen zijn hiervoor volgens het onderzoek dat Van de Wiel met collega studenten uitvoerde een goede start. In de toekomst kan dan overwogen worden om een windmolen te plaatsen in de buurt van de snelweg en grootschalige velden met zonnepanelen aan te leggen.


Om de uitvoering op gang te krijgen en bewoners te helpen met de verduurzaming van hun eigen woning, is een projectgroep opgestart. Hierin werken MooiWonenInEnspijk, de Gemeente Geldermalsen, woningbouwvereniging Kleurrijk Wonen en stichting KIEN samen om te komen tot een Duurzaam Enspijk. Om deze projectgroep te versterken, worden er nog ambassadeurs gezocht die energie willen steken in duurzaamheid. Zij kunnen zich melden via de website van MooiWonenInEnspijk.


De organisatie is blij met de grote opkomst op de bewonersavond. Het geeft weer dat er veel belangstelling is voor duurzaamheid in Enspijk. De bijeenkomst zal dan ook zeker een vervolg krijgen.